7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 22:20

Orban, despre cazul lui Isărescu: Calitatea de colaborator al fostei Securități nu atrage schimbarea din funcție. Codul Administrativ îl contrazice

spot_img

Premierul Ludovic Orban îi ia apărarea lui Mugur Isărescu și susține că nu este un criteriu de schimbare din funcție calitatea de colaborator al fostei Securități. Codul Administrativ îl contrazice. 

Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu pentru Newsweek, în legătură cu funcțiile guvernamentale, că nu este criteriu de schimbare din funcție faptul că un oficial a colaborat cu Securitatea. Legea îl contrazice pe prim-ministru.

Întrebat despre un oficial care ar avea decizie de la CNSAS că a turnat la Securitate, Ludovic Orban a declarat: „Asta e un lucru foarte rău, în jurul meu nu stau astfel de oameni…Pe de altă parte, nu poți să te duci pe toate funcțiile, mă uit că unele dintre ele sunt ocupate prin concurs, în baza legii, și să schimbi oameni din funcții. Ăsta nu e criteriu de schimbare din funcție faptul că a avut colaborare cu Securitatea în perioada comunistă”.

Articolul 465 din Codul Administrativ, referitor la „Condițiile de ocupare a unei funcții publice”, prevede că „Poate ocupa o funcție publică persoana care îndeplinește următoarele condiții: (…) k) nu a fost lucrător al Securității sau colaborator al acesteia, în condițiile prevăzute de legislația specifică”.