9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 13:26
No menu items!

Orașul Țăndărei din județul Ialomița intră în carantină

spot_img

Orașul Țăndărei, din județul Ialomița, unde au fost înregistrate 40 de cazuri de îmbolnăvire, intră în carantină. Șase persoane au murit în ultimele zile în acest oraș.

Intrarea și ieșirea va fi permisă doar pentru transportul de marfă, activități economice, domeniul sanitar, ordinea publică și administrația publică, serviciile de utilitate publică, agricultură. Măsurile de verificare se vor face de către echipe mixte poliție-armată.

Autoritățile au semnalat, în ultimele două zile, nerespectarea măsurilor de izolare și carantină de către cele 800 de persoane, recent întoarse din străinătate. Primarul orașului spunea, vineri, că au fost date peste 400 de amenzi pentru nerespectarea condițiilor impuse de ordonanțele militare.

Marea majoritate formată din rromi, cei întorși acasă au venit din Anglia, Spania și Italia. Mulți dintre ei au mai avut de-a face cu poliția, fiind cercetați sau judecați în dosare de trafic de persoane, cerșetorie și proxenetism.

Premierul Orban declara, sâmbătă dimineață, că deși a suplimentat forțele de ordine din oraș, inclusiv cu armata, orașul risca să devină un focar de infecție și pentru zonele din jur.

“Trebuie să recunoaştem că avem probleme în anumite localităţi, cum e Ţăndărei, de exemplu, unde e foarte greu să îi convingem pe unii cetăţeni care au venit să respecte izolarea la domiciliu. Deşi am mărit efectivele de jandarmerie, deşi am solicitat sprijinul Armatei, care a contribuit cu efective importante, încă sunt cazuri de nerespectare a condiţiilor de izolare. Evident, apelăm la toate deciziile pe care le-am luat: cine nu respectă izolarea este introdus în carantină pe costuri proprii, adică va trebui să plătească costurile cazării pe 14 zile în carantină. De asemenea, cine nu respectă carantina, i se va face dosar penal şi, de asemenea, i se suplimentează cu încă 14 zile. Astfel de cazuri am avut foarte puţine. Poliţia, Jandarmeria, Armata sunt implicate cu toate forţele pentru aplicarea acestor reglementări, pentru sancţionarea celor care nu respectă aceste reguli impuse pentru sănătatea oamenilor”, a precizat Orban.