10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 6:39

Orașul care instituie COD ROȘU de poluare pentru prima dată în istorie

spot_img

Stare de alertă în capitala Chinei, Beijing. Autoritățile au decretat COD ROŞU de poluare, ceea ce înseamnă că, începând din dimineaţa zilei de 8 decembrie, milioane de autovehicule vor fi forţate să staţioneze, fabricile şi spaţiile în construcţie vor fi închise, iar şcolile şi alte instituţii publice vor fi sfătuite să îşi suspende activitatea.

Potrivit theguardian.com, alerta emisă în China este prima de acest gen şi este cauzată de stratul dens de smog care a cuprins capitala pentru a doua oară în ultima lună, depăşind, în unele zone, de 40 de ori limita de siguranţă admisă.

“Este un moment important în istoria noastră şi va crea un precedent. Este foarte important să oprim expunerea copiilor la acest nivel de poluare”, a declarat Ma Jun, directorul Institutului Afacerilor Publice şi  Mediului din Beijing.

Autorităţile chineze au fost criticate dur săptămâna trecută, când nu au declarat Cod roşu de poluare, chiar dacă Beijingul a fost acaparat de un strat de smog ce în unele zone a depăşit limita de siguranţă de 40 de ori, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Anunţul de urgenţă de luni pare să fie o urmare a acelor critici, iar Ma Jun a declarat că a fost “o decizie foarte grea pentru ca statul chinez să declare alerta la nivel maxim într-un oraş cu aproximativ 23 milioane de locuitori “.

foto: getty images