20.8 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 4:02
No menu items!

Orașe lăsate fără energie și căldură de la Revelion încoace. Ce măsuri a luat ministrul Energiei

spot_img

Peste 9.000 de locuitori din municipiul Carei nu au curent electric din seara zilei de 31 decembrie, din cauza unor avarii la rețeaua de alimentare, veche de zeci de ani

Transelectrica schimbă din nou doi membri ai Directoratului, la doar șase luni de la numire

Directorul Electrica Satu Mare, Mircea Tămaș, a afirmat, vineri, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, că s-a intervenit de mai multe ori la rețeaua veche și speră ca, până „în cursul acestei seri”, oamenii să aibă din nou curent.

Prima defecțiune a apărut în 30 decembrie, fiind remediată, dar, în 31 decembrie, au apărut încă două defecțiuni și pe cablurile de rezervă, astfel că lucrurile s-au agravat.

Lucrările au început imediat. S-a lucrat nonstop, oamenii au lucrat toată noaptea de Revelion și, de atunci, se lucrează încontinuu. S-au reușit reparații succesive de cabluri de rezervă și s-au pus sub tensiuni. Din păcate, unul a cedat după trei ore, celălalt după 10 ore. Motivele sunt de ordin tehnic, se poate invoca și sarcina importantă, dar și nivelul de calitate al acestor instalații se pare că lasă mult de dorit.

Mircea Tămaș, director Electrica Satu Mare

Potrivit acestuia, se lucrează cu două echipe pe alimentarea principală și cu o altă echipă pe o linie secundară, urmând ca realimentarea să se facă „în cursul acestei seri”.

Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a spus că sunt zone unde, în ultimii ani, s-a intervenit de zeci de ori, singura soluție fiind înlocuirea întregii linii, veche din anii ’70.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat tragerea la răspundere a celor vinovați de faptul că nu s-a făcut această investiție de ani de zile și a cerut factorilor implicare maximă pentru rezolvarea problemei.

La fața locului, intervin echipe ale Electrica din Satu Mare, Bihor și Maramureș. Sunt afectate 29 de posturi de transformare și 3.000 de clienți, însumând peste 9.000 de locuitori. Spitalul din Carei funcționează pe generator.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că va trimite Corpul de Control atât la Satu Mare, cât și pe Valea Jiului, unde au fost alte avarii.

Noi vom face o analiza rapidă,  sunt convins că vor cădea câteva capete. O asemenea indolență e de nepermis, deoarece se știa bine că aceste cabluri trebuie înlocuite, eu voi cere un raport detaliat și voi lua măsuri urgent.

Andrei Gerea, ministrul Energiei

Ministrul Andrei Gerea a mai adăugat cî și în Valea Jiului,  mii de oameni nu au avut căldura și nici apă caldă în ultimele 48 ore. Acolo, problema a pornit de la un grup din rețea, care a cedat din cauza contrastelor termice. Oficialuil a mai spus că a trimis Corpul de control pentru a verifica ce calitate a avut cîrbunele, și în funcție de informațiile obținute de specialiști, va lua măsuri.