22.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 9:57
No menu items!

Opt români se luptă pentru un bilet doar dus către Marte. Pe drum, pot muri în 600 de moduri

spot_img

 Opt români se luptă pentru un bilet doar dus către Marte. Pe drum, pot muri în 600 de moduri

Marte nu va fi colonizată prea curand, chiar dacă zeci de mii de oameni, printre care și opt români, speră să plece într-acolo, în 10 ani, potrivit stirileprotv.ro.

Specialiștii români susțin că proiectul privat olandez „Mars-One”, care strânge deja fonduri de la doritori, pentru a pregăti o expediție pe planeta Roșie, are șanse minime de reușită. În plus, și experții americani au ajuns la concluzia că sunt peste 600 de moduri de a muri, odată plecat în această călătorie.

Oricum ar fi, țelul este comun: să ajungă pe Marte si să rămână acolo pentru totdeauna. La invitația unui om de afaceri olandez, în acestă călătorie cu bilet doar dus s-au înscris nu mai puțin de 80 de mii de oameni din toate colțurile lumii. Opt sunt de-ai noștri, șapte bărbați și o singură femeie.

Doritorii vor trece și printr-un al doilea interviu dar și prin teste medicale, plus o emisiune, în care să demonstreze că merită să meargă mai departe. Dintre toți, doar opt vor fi aleși. Patru decolează spre planeta roșie în 2022, iar ceilalți peste alți doi ani.

Planeta roșie este bântuită de cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, are o temperatură ce variază de la -140 la 20 grade Celsius și radiații extrem de puternice.

Nu mori de la radiațiile alea în primele 10 minute, dar mori de la frig, de la lipsa de aer. Presiunea atmosferică este mult mai mică față de cea de pe Pământ, deci oxigen mai puțin”, explică Marius Piso, președinte Agenția Spațială Română.

Motive care i-au făcut până la urmă și pe cei de la Agenția Spațială Americană să renunțe să mai trimită un om pe Marte în anul 2028, asa cum plănuiseră. Dar să nu credeți că nu există și susținători ai proiectului. În el crede de pildă Gerard’t Hooft, laureatul premiului Nobel pentru fizică în 1999.

Cei care au venit cu ideea colonizării planetei Marte speră să atragă și fondurile necesare unei astfel de expediții: adică 6 miliarde de dolari.

C.I.