3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 4:01
No menu items!

Opt români condamnaţi în Franţa pentru trafic de fiinţe umane şi escrocherie

spot_img

ciocan-justitie

Opt români care făceau parte dintr-o reţea de trafic de fiinţe umane şi escrocherie vizând companii de telefonie au fost condamnaţi joi de justiţia din Franţa la pedepse cuprinse între 18 luni şi cinci ani de închisoare.

Cei opt condamnaţi, dintre care cinci au fost reţinuţi în România, au vârste cuprinse între 25 şi 51 de ani. Trei dintre aceştia au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare, alţi doi la patru, în timp ce alte două persoane au primit trei ani de închisoare, iar ultimul o pedeapsă de 18 luni de închisoare.

Cei opt au fost fost judecaţi pentru escrocherie în grup organizat şi trafic de fiinţe umane.

Potrivit MEDIAFAX, ancheta a început în februarie 2012, în Normandia, în nordul Franţei, prin verificarea cazurilor de escrocherie semnalate în magazine aparţinând celor mai importante companii de telefonie mobilă din Franţa – Orange, Bouygues, SFR. Potrivit anchetatorilor, cetăţenii români obţineau printr-un cont bancar fictiv abonamente telefonice folosite pentru a cumpăra telefoane iPhone la preţ redus, care erau ulterior revândute în România.

În urma anchetei, desfăşurată de poliţişti francezi în colaborare cu Poliţia din România, s-a descoperit că liderii reţelei aduceau persoane din România, cu promisunea găsirii unui loc de muncă în Franţa, dar aceştia erau obligaţi să participe la escrocherii, având obiectivul de a obţine zeci de telefoane iPhone pe zi.

Cele trei companii de telefonie din Franţa au estimat că au suferit fiecare prejudicii în valoare de peste 200.000 de euro, potrivit poliţiei.

În total, aproximativ 2.000 de telefoane au fost cumpărate fraudulos şi revândute în România, au precizat surse citate de MEDIAFAX, care au adăugat că două persoane identificate printre membri reţelei sunt în continuare căutate în România.