-3.2 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 7:21
No menu items!

Opoziția din Venezuela câștigă majoritatea parlamentară în urma alegerilor de ieri

spot_img

Opoziția venezueleană a câștigat duminică majoritatea parlamentară pentru prima oară în 16 ani, au anunțat autoritățile locale, după un scrutin desfășurat pe fondul unei grave crize economice care afectează majoritatea populației din Venezuela, relatează Agerpres.

Masa Unității Democratice (MUD), o largă coaliție de opoziție, a câștigat 99 de locuri, adică o majoritate parlamentară de două treimi, față de 46 de mandate, cât a obținut Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV) al președintelui Nicolas Maduro, a anunțat președintele Consiliului Național Electoral, Tibisay Lucena, precizând că un bilanț exact va fi făcut public după ce se va fi încheiat numărarea tuturor buletinelor de vot.

Anunțul rezultatelor oficiale, după o întârziere de mai multe ore, a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie și focuri de artificii în mai multe cartiere ale capitalei Caracas.

Imediat după aceea, președintele Nicolas Maduro a apărut, cu un chip grav, pentru un discurs oficial televizat.

‘Am venit cu morala noastră, cu etica noastră pentru a recunoaște rezultatele adversarilor, pentru a le accepta și pentru a spune că Venezuela are o Constituție și că democrația a triumfat’, a declarat Nicolas Maduro, după anunțul oficial al rezultatelor, care atribuie o majoritate parlamentară de două treimi reprezentanților opoziției.

Această victorie a opoziției marchează o cotitură istorică în Venezuela după ascensiunea la putere a chavismului în 1999, chiar dacă președintele Nicolas Maduro ar putea să limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara victoria opoziția, cu riscul de a provoca proteste.