3.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 11:26

Opinie luju.ro: Transpuneți rapid Directiva UE, n-o mai frecați atâta cu “nevinovăție”!

spot_img

Transpunerea Directivei UE privind prezumția de nevinovăție “înseamnă aprobarea ei în Parlament și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a produce efecte juridice. Și asta, repede, repede, repede. Altfel spus, mai avem o șansă. În caz contrar, Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție și o să plătim de o să ne îndoim”, avertizează jurnalista Adina Anghelescu Stancu, într-un editorial publicat, luni, pe Lumea Justitiei (luju.ro). 

Publicăm în continuare, integral, textul semnat de Adina Anghelescu – Stancu: 

Dupa toata galceava iscata pe tema problemelor imense din penitenciarele patriei si ciufuleala subtila venita de la CEDO si de care nu am scapat definitiv, Romania se face iar de cacao. Comisia Europeana a declansat procedura de infringement pentru nerespectarea Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie. Mai precis, pentru nearmonizarea legislatiei noastre pe acest subiect cu legislatia tarilor europene. Si pe buna dreptate. De cateva luni, politicienii nostri o dau din stanga-n dreapta si direct in gard. Si iata unde am ajuns.

In decembrie 2017, ministrul Justitiei, Toader Tudorel, declara in fata Comisiei speciale condusa de deputatul Florin Iordache, ca pana in aprilie 2018 Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie trebuie musai transpusa in legislatia noastra, altfel o incasam de nu avem aer. Si mai zicea atunci Tudorel ca daca nu se va face asta, atunci Guvernul ar fi indreptatit sa dea o Ordonanta de Urgenta, oportunitatea si urgenta fiind pe deplin justificate. Asa ca ma intreb daca nu e momentul ca Guvernul sa faca astaAdica, sa emita OUG!

Ce inseamna transpunerea acestei Directive in legislatia noastra? Inseamna aprobarea ei in Parlament si publicarea in Monitorul Oficial, pentru a produce efecte juridice. Si asta repede, repede, repede. Altfel spus, mai avem o sansa. In caz contrar, Comisia Europeana va sesiza Curtea Europeana de Justitie si o sa platim de o sa ne indoim. Iar banii nu o sa-i dea niciun Gica-contra din buzunar si niciun magistrat cu acoperiri securiste care s-a opus pana acum din toti rarunchii la modificarile gandite de Guvern pe Codul penal si de procedura penala, jelindu-se pervers ca vor scapa “penalii” si vor amuti “canarii” (adicatelea denuntatorii de serviciu, in opinia mea!).

Politica asta de Gica-contra ne-a afundat si mai tare in mocirla. Mersul cu jalba-n protap la CCR ca la un supra-Parlament doar pentru blocarea legilor Justitiei sau a altor proiecte serioase, reformatoare, nu a facut, pe termen scurt, decat rau. Un rau la care a achiesat insusi Presedintele Iohannis. Ne place, nu ne place, Europa e cu ochii pe noi. Presa straina ne-a luat si ea tinta. Drept pentru care, eu cred ca a venit timpul trezirii.

Domnilor politicieni, va dau un sfat: la trezire, beti o cafea tare, faceti un dus scotian, dati-va palme in oglinda, inarmati-va cu curaj si nu va culcati pana nu rezolvati problemele care ard si care aduc deservicii majore romanilor. Lasati animozitatile, discutiile de claca, talk-show-urile, minivacantele, tratati-va neputintele rapid, pentru ca e rusinos ca Romania sa fie supusa unor sanctiuni pe care doar lipsa voastra de performanta le genereaza!

Ce e asa de greu in transpunerea unei Directive? Daca va simtiti coplesiti, dati OUG si nu va mai invartiti anxios in jurul cozii!

Trezirea! Spor la treaba!