3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 4:35
No menu items!

Opinia medicului despre cum ne putem petrece vacanța anul acesta în siguranță

spot_img

Excursiile cu cortul sau cu rulote ar putea deveni, cel puţin în următorii doi-trei ani, un nou trend în materie de vacanțe, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila”, pentru AGERPRES.

În condițiile în care măsurile impuse de starea de urgență vor înceta sau se vor relaxa în privința călătoriilor, asta însemnând că scade și numărul cazurilor de coronavirus, am putea lua în calcul, ca destinație de vacanță, zone liniștite, neaglomerate, unde se poate ajunge și campa cu cortul sau cu rulota.

“În principiu, cred că oamenii, din instinct, se vor reprofila şi vor căuta acele zone, acele locaţii în care se simt mai în siguranţă. (…) Trebuie să respectăm aceste principii generale, practic distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate. Atunci când mergem în locurile de servire a mesei să avem o distanţă corectă, optimă între noi şi celelalte persoane, să nu ne cazăm în locuri unde există un risc de intersectare cu multe persoane. Vor fi încurajate foarte mult excursiile cu cortul, în rulote. Noi nu am avut această cultură până la acest moment, însă probabil că va deveni un nou trend cel puţin în următorii doi-trei ani”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că nu trebuie să plece în concediu persoanele care prezintă orice semn de boală – simptomatologie respiratorie şi febră.

Iar dacă ne gândim să plecăm cu mașina în afara ţării, trebuie să aibă grijă la destinaţie.

“Dacă ne gândim la plecarea în afara ţării aici trebuie să avem grijă la destinaţie – adică ţara în care urmează să mergem. Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun”, a adăugat Gheorghiţă.

În opinia acestuia, trebuie să se evite locurile de cazare în care este un număr mare de persoane, precum hotelurile cu programe all inclusive.

“Este preferabil să accesăm acele locuri de cazare în care nu este un număr foarte mare (n.r. – de persoane). În niciun caz acele hoteluri care pun la dispoziţie programe de tip all inclusive, pentru că riscul de aglomerare va fi unul foarte mare. Cred că trebuie să mergem pe profil de tip casă, unde eventual să mergi cu familia, de închiriat un apartament şi mai puţin probabil zone hoteliere cu un număr foarte mare de turişti. Riscul nu poate fi redus la zero niciodată”, a arătat medicul.

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că în timpul vacanţei vor trebui respectate regulile de igienă, dar şi cele de distanţare.

“Vizavi de ce trebuie să facă turiştii în această perioadă – trebuie să se respecte aceleaşi măsuri care au fost transmise şi recomandate până la acest moment, începând de la cele de igienă personală, de purtarea măştii atunci când mergem în spaţii închise sau cu mijlocul de transport în comun. Cred că este recomandat din ce în ce mai mult să ne deplasăm cu maşina personală mai mult decât cu mijloacele de transport în comun, cu tren sau avion în această perioadă”, a mai spus medicul pentru sursa citată.