8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 8:28
No menu items!

Operatorii de internet nu sunt responsabili pentru comentariile injurioase de pe forumuri

spot_img

Moderatorul unui forum pe internet nu poate fi considerat responsabil în fața instanței pentru comentariile ‘injurioase sau grosolane’ dacă acestea nu conțin ‘discurs de ură sau apel la violență’, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Decizia, emisă marți, în cazul unei petiții introdusă de două portaluri de internet din Ungaria, transmite AFP.

Judecătorii CEDO au făcut precizări cu privire la jurisprudența stabilită în iunie 2015, referitor la responsabilitatea site-urilor internet față de comentariile postate pe forumurile lor. Magistrații au subliniat atunci că postările injurioase, care includ ‘expresii evidente de ură’ și ‘amenințări flagrante’, intră în responsabilitatea moderatorului forumului.

În cazul în speță, a estimat CEDO, tribunalele din Ungaria nu ar fi trebuit să considere portalurile responsabile de postările vizând site-uri de anunțuri imobiliare, întrucât, ‘deși injurioase și chiar grosolane’, aceste comentarii ‘nu erau declarații defăimătoare, ci expresia unor judecăți de valoare sau opinii’.

În acest dosar, cele două portaluri au sesizat CEDO considerând că decizia instanțelor naționale le obliga de facto ‘să modereze comentariile postate de internauți‘, ceea ce, în opinia lor, ‘contravine înseși esenței libertății de expresie pe internet’. În decizia sa, CEDO le-a dat câștig de cauză, subliniind mai ales că portalurile stabiliseră o procedură care le permitea utilizatorilor să semnaleze conținuturile inadecvate, astfel încât acestea să poată fi eliminate.

S.M.