20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:37
No menu items!

Operațiune comună a statelor UE de expulzare a zeci de diplomați ruși

spot_img

Mai multe țări ale Uniunii Europene, printre care Belgia, Olanda și Irlanda, au expulzat marți zeci de diplomați ruși suspectați de spionaj, în ceea ce premierul irlandez, citat de Reuters, a declarat că este o mișcare coordonată.

Irlanda a anunțat expulzarea a patru diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi ale acestora care „nu corespund standardelor internaţionale ale comportamentului diplomatic”.
 

Ambasadorul rus la Dublin Iuri Filatov a fost convocat la sediul Ministerului irlandez de Externe, unde i-au fost comunicate aceste expulzări, a precizat într-un comunicat diplomaţia irlandeză. Dublinul a subliniat că vrea „să păstreze deschise canalele diplomatice cu Moscova, în contextul invaziei ruse a Ucranei”.

Belgia a decis și ea să expulzeze 21 de persoane care lucrează la Ambasada şi Consulatul Rusiei, suspectate de implicare „în operaţiuni de spionaj şi de influenţare care ameninţă securitatea naţională”.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de şefa diplomaţiei belgiene, Sophie Wilmès. Potrivit acesteia, persoanele vizate au un termen de 15 zile să părăsească țara.

Ministerul olandez de Externe a anunțat că 17 ofiţeri din cadrul serciviilor ruse de informaţii care desfăşurau ‘în mod secret” activităţi de spionaj vor fi expulzați. Haga a luat această decizie în baza unor informaţii de la serviciile olandeze de informaţii, potrivit cărora, persoanele vizate, „acreditate ca diplomaţi la reprezentaţe ruse în Olanda, sunt active în mod secret, în calitate de ofiţeri de informaţii”, se arată în comunicatul ministerului.

Ambasadorul rus din Olanda a fost informat de decizia Ministerului de Externe că diplomații trebuie să părăsească țara în cel mult două săptămâni.

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a menționat că SUA, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Muntenegru au luat măsuri similiare.

Raluca Dan