4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 2:46

Operațiuni antiteroriste de amploare în Europa. VIDEO

spot_img

14 suspecți arestați în Germania și Franța. Schimb de focuri în Belgia, între poliție și jihadiști

antiterorism

Mai multe operațiuni antiteroriste de amploare au avut loc, în ultimele 24 de ore, în Vestul Europei. Sute de polițiști și trupe de comando au luat parte la aceste acțiuni.

Doi turci reținuți la Berlin

Peste 250 de ofiţeri şi trei trupe comando au fost implicate într-o operaţiune de anihilare a doi suspecţi de terorism, la Berlin.

Este vorba despre doi cetățeni turci, în vârstă de 41, respectiv 43 de ani, care sunt suspectaţi că plănuiau un atac major în Siria. Alţi trei complici sunt căutaţi acum de autorități. Forţele de ordine percheziţionat 11 apartamente.

Până în acest moment, nu există informaţii că cei doi turci ar fi plănuit atacuri în Germania. Autoritățile germane susțin că din grupare fac parte turci și ruși din Cecenia și Dagestan. Despre aceștia există informații că sunt susținători ai organizației teroriste Statul Islamic (ISIS).

Nivel ridicat de alertă în Belgia

Și în Belgia este stare de alertă. Parchetul federal a confirmat că poliţia a efectuat aproximativ zece percheziţii în trei districte (Bruxelles, Verviers şi Hal-Vilvorde), pentru a destructura un grup de jihadisti reveniţi recent din Siria şi care pregăteau atentate iminente, de amploare, împotriva serviciilor de poliţie pe teritoriul ţării. Operaţiunea a fost declanşată în urma informaţiilor obţinute din interceptările operate la domiciliile şi în autovehiculele suspecţilor.

https://www.youtube.com/watch?v=tXBdnKF0YAM

Doi suspecţi au fost ucişi în timpul unui raid efectuat în Verviers (estul ţării), după ce aceştia au deschis focul asupra forţelor de ordine. Un al treilea suspect, care a fost rănit, a fost arestat de poliţie. Nivelul alertei antiteroriste a fost ridicat în întreaga ţară.

Potrivit televiziunii La Chaine Info, există o legătură între operaţiunea efectuată în Belgia şi reţeaua care îl sprijinea cu arme pe Amedy Coulibaly, unul dintre atentatorii de la Paris.

Mai multe operaţiuni au avut loc la Vilvorde, Bruxelles-Ville, Schaerbeek, Zaventem şi Molenbeek-Saint-Jean. Potrivit Le Soir, în cursul după-amiezii, la staţia de metrou Ribaucourt din Bruxelles, un bărbat înarmat care striga „Allahu Akbar” a fost arestat de poliţie. Conform AFP, operaţiunea s-a desfăşurat într-o fostă brutărie. Potrivit cotidianului De Standaard, un grup jihadist se pregătea să comită un atac.

Mai multe operaţiuni s-au desfăşurat la Bruxelles. Francoise Schepmans, primarul din Molenbeek-Saint-Jean, a menţionat că percheziţii au avut loc şi în localitatea sa, care face parte din regiunea Bruxellesului şi în care locuiesc un număr mare de imigranţi.

12 suspecți arestați la Paris

La Paris, autoritățile au arestat 12 persoane suspectate că ar avea legături cu atacatorii de la Charlie Hebdo. Aceste persoane urmează să fie interogate despre „posibila susţinere logistică” pe care sunt bănuite că au oferit-o atacatorilor. Aceştia i-ar fi ajutat pe terorişti cu armament şi vehicule.  Opt persoane au fost plasate în arest preventiv, a declarat o sursă din cadrul poliţiei, confirmând informaţii furnizate de postul iTele.