3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:58
No menu items!

Operațiunea “FABRIKA”. Captură – record de culturi de cannabis în București, Dolj și Teleorman

spot_img

Polițiști și procurori DIICOT au confiscat semințe de cannabis, dar și instalații și echipamente pentru culturi, în valoare de peste 1,65 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro)

DIICOT_mascati_SZ

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și polițiștii de la Antidrog au reușit să finalizeze operațiunea “FABRIKA”, prin care a fost destructurată o importantă rețea de trafic de droguri, care acționa pe raza Capitalei și a mai multor județe din țară. La descinderile făcute la membrii grupării au fost descoperite 14 culturi de cannabis în București și în județele Dolj și Teleorman.

Oficialii DIICOT au precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că gruparea era specializată în cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea și distribuirea cannabisului, în această activitate fiind implicați asociați, administratori și angajați ai unor societăți comerciale.

În urma probatoriului administrat în perioada 2013-2014 s-a descoperit că persoanele în cauză, folosindu-se de două societăți comerciale – cu trei puncte de lucru în sectoarele 1, 2 și 3 din Capitală, precum și de patru site-uri web de promovare și distribuire a produselor societăților -, sub paravanul desfășurării unor activități comerciale licite, distribuiau semințe de cannabis, nutrienți și echipamente specifice înființării și dezvoltării culturilor indoor și outdoor de cannabis.

De asemenea, membrii grupării asigurau și consultanță ori consiliere cu privire la modul de însămânțare, cultivare, recoltare, uscare și procesare a culturilor de cannabis.

În prima etapă a anchetei, procurorii au identificat și descoperit culturi indoor înființate și întreținute de persoane care au procurat substanțele, semințele și echipamentele necesare de la cele două societăți comerciale.

Astfel, au fost descoperite 14 culturi indoor, în București și în județele Dolj și Teleorman, cu 990 plante de canabis (masă vegetală – aproximativ 125 kg), precum și 41,5 kg cannabis pregătit pentru vânzare.

Drogurile erau distribuite în București, în special, în Centrul Vechi.

Operațiunea a fost finalizată pe 7 august 2014, efectuându-se trei percheziții domiciliare la adresele unde funcționau cele trei puncte de lucru ale celor două firme, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele: peste 29.000 semințe de canabis, în valoare de aproximativ 1.020.000 lei; echipamente de întreținere, preparare, instalații de iluminat, de filtrare a aerului, de umidificare, de irigare programată, de reflectare a luminii, de ermetizare, de încălzire pentru cultivarea indoor a plantelor de canabis, nutrienți, stimulatori de creștere, în valoare de peste 650.000 de lei; sumele de 1.180 de euro și 9.155 lei; trei laptop-uri, cinci hard disk-uri, șase telefoane mobile, șase cartele SIM.

La perchezițiile făcute la punctele de lucru au fost depistate și identificate mai multe persoane care își procurau produse de la societățile respective, acestea fiind conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial București, pentru a fi audiate.

În final, au fost reținute de procurori patru persoane  – asociați și administratori ai societăților comerciale implicate -, iar ceilalți învinuiți în cauză sunt cercetați în libertate pentru complicitate și instigare la infracțiunea de “cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea sau deținerea drogurilor de risc, fără drept”.

Și cele două firme implicate au fost puse sub acuzare.

La operațiune au participat procurori DIICOT – Serviciul Teritorial București împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Serviciul Antidrog  – Biroul Zonal 2.

R.D.