0.7 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 4:35
No menu items!

OPEC+ a decis creşterea livrărilor de petrol în februarie, în conformitate cu un acord anterior

spot_img

Un grup format din cei mai mari producători de petrol din lume a convenit, marţi, să respecte creşterea planificată a producţiei de petrol din februarie, în timp ce investitorii în sectorul energiei cântăresc impactul potenţial al cazurilor de Covid-19 care sunt în creştere rapidă, transmite CNBC.

OPEC şi aliaţii săi non-OPEC, cunoscuţi în mod colectiv ca OPEC+, au decis să-şi majoreze producţia cu 400.000 de barili pe zi începând de luna viitoare.

Decizia era în general aşteptată, având în vedere presiunea SUA de a creşte oferta şi în lipsa unor noi restricţii majore legate de Covid-19.

Condusă de lidera OPEC Arabia Saudită şi lidera non-OPEC Rusia, alianţa energetică este în proces de retragere a restricţiilor record ale livrărilor, de aproximativ 10 milioane de barili pe zi.

Reducerea istorică a producţiei a fost pusă în aplicare în aprilie 2020 pentru a ajuta piaţa energiei, după ce pandemia de coronavirus a redus cererea de ţiţei.
 

”Preţurile petrolului sunt încă în jurul valorii de 80 de dolari pe baril, probabil mai mare decât ar dori preşedintele SUA Joe Biden”, a declarat marţi Herman Wang, director pentru informaţiile privind OPEC şi Orientul Mijlociu la S&P Global Platts, pentru CNBC.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional,  fostau tranzacţionate la 79,87 dolari pe baril la sfârşitul tranzacţiilor de marţi de la Londra, în creştere cu aproximativ 1,1%, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate s-au situat la 76,89 dolari pe baril, în urcare cu aproximativ 1%.

Preţurile petrolului au urcat anul trecut cu peste 50%, investitorii în energie fiind optimişti că varianta Omicron, extrem de contagioasă, ar putea fi mai puţin severă decât se credea. Asta în pofida faptului că infecţiile cu Covid-19 au atins noi recorduri, SUA raportând un record zilnic global de peste 1 milion de infecţii în doar 24 de ore.