joi, 25 februarie 2021 - 5:04

ONU va cere „pedepsirea crimelor regimului nord-coreean”

 coreea de nord

Un raport al ONU, rezultat al unei anchete de un an privind abuzurile comise în Coreea de Nord, va cere pedepse pentru încălcările sistematice ale drepturilor nord-coreenilor, care au suferit „atrocități de nedescris” din partea regimului de la Phenian, conform Associated Press, care a obținut un rezumat al concluziilor raportului ce urmează să fie publicat în martie, informează BBC.

Comisia de experți mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului care a desfășurat investigația privind abuzurile din Coreea de Nord a ascultat mărturii despre acte de tortură, sclavie, violență sexuală, represiune politică severă și alte crime și ar urma să recomande o anchetă din partea unui tribunal internațional, notează BBC.

Raportul, care urmează să fie prezentat oficial în martie, va fi unul din cele mai detaliate și mai devastatoare rapoarte publicate vreodată de Națiunile Unite, relatează un corespondent al BBC la Geneva.

Associated Press citează dintr-o versiune prescurtată a raportului comisiei ONU, care acuză regimul de decizii care vizează menținerea sa la putere „în deplină cunoștință de cauză că aceste decizii ar înrăutăți foametea și decesele legate de aceasta în rândul unei mari părți din populație”.

Nord-coreenii care reușesc să fugă din țară descriu imagini sfâșietoare ale vieții sub regimul brutal al dinastiei Kim, care ține zeci de mii de deținuți politici în lagăre și împarte populația în funcție de presupusa loialitate față de regim, scrie BBC. Civilii trăiesc sub un sistem de supraveghere locală, în care sunt încurajați să se denunțe unii pe alții, povestesc dezertorii.

Coreea de Nord a refuzat să participe la anchetă și a respins toate acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sau de crime împotriva umanității.

C.A.