8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:05
No menu items!

ONU: Statul Islamic comite crime de război și crime împotriva umanității în Irak

spot_img

În raport se menționează că atacurile aeriene ale guvernului irakian împotriva militanților suniți au cauzat numeroase victime în rândul civililor

 executie - jihadisti

Crime de război și crime comise împotriva umanității sunt comise în Irak de către jihadiști ai grupării Statului Islamic (SI), potrivit unui raport ONU publicat joi, care denunță de asemenea comportamentul forțelor guvernamentale irakiene, relatează AFP.

Raport, care are la bază aproape 500 de interviuri, menționează că atacurile aeriene ale guvernului irakian împotriva militanților suniți au cauzat numeroase victime în rândul civililor, fiind lovite sate, școli și spitale, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

Acest raport detaliază o serie de cazuri de încălcări ale drepturilor omului în nordul Irakului, subliniază reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Irak, Nickolai Mladenov, care a elaborat acest document de 29 de pagini referitor la perioada 6 iulie-10 septembrie, ce corespunde ofensivei duse de SI din Siria.

Extinderea încălcărilor și abuzurilor comise de SI și grupurile armate asociate este stupefiantă și aceste acte ar putea fi considerate drept crime de război și crime împotriva umanității

Zeid Raiad al-Hussei,

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului

Aceste încălcări, „aparent sistematice și extinse” comise de SI și grupurile armate asociate includ „atacuri ce vizează direct civili și infrastructuri civile, execuții și alte crime asupra civililor, răpiri, violuri și alte forme de abuzuri sexuale și psihice împotriva femeilor și a copiilor, recrutarea forțată a copiilor”, se arată în raportul întocmit cu ajutorul Misiunii ONU în Irak (UNAMI) și a biroului Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului.

Diversele etnii și grupări religioase irakiene au fost ‘intenționat și sistematic vizate (…) pentru a fi distruse și eliminate din zonele sub controlul SI’, se menționează în raport.

Raportul cere guvernului irakian să adere la Statul de la Roma, ceea ce ar permite Curții Penale Internaționale (CPI) să urmărească aceste crime.

 

C.A.