17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 17:32

ONU a primit 99 de plângeri anul trecut cu privire la abuzuri sexuale săvârşite de personalul său oficial

spot_img

99 de acuzaţii de exploatare sexuală au fost îndreptate spre membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015, o creştere bruscă faţă de cele 80 de acuzaţii din 2014.

Majoritatea acuzaţilor implică personal din 10 misiuni de menţinere a păcii, conform raportului. Personalul militar acuzat de crime sexuale în timpul serviciului pentru ONU provine din 21 de ţări, majoritatea din Africa.

Raportul, realizat de Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU, nu identifică naţionalitatea celor 30 de membri ai personalului, acuzaţi de abuz sexual sau de exploatare, care nu lucrau în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Raportul vine ca urmare a unei noi politici ONU intitulată ,,numire şi ruşinare”, după o serie de acuzaţii de viol şi abuz sexual aţintite către trupele internaţionale din Republica Centraficană.

Cele mai multe acuzaţii s-au îndreptat către personalul ONU care provenea din Republica Democrată Congo. De asemenea, au existat acuzaţii împotriva trupelor din Germania, Ghana, Burundi, Madagascar, Senegal, Congo, Rwanda, Burkina Faso, Camerun, Niger, Slovacia, Tanzania, Africa de Sud, Togo, Republica Moldova, Gabon, Maroc şi Nigeria.

În decembrie, o comisie independentă de verificare a acuzat ONU şi agenţiile sale de manipularea extrem de necorespunzătoare a numeroaselor alegaţii privind abuzurile sexuale asupra minorilor de către trupele străine în Republica Centraficană, în anii 2013 şi 2014.

Octavian Cătuşanu