17.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 13:48

ONU: Peste 50 de milioane de persoane strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor

spot_img

Există două motive care explică această creștere, pe de o parte noile crize apărute, iar pe de altă parte „menținerea crizelor vechi, care nu par să mai dispară vreodată”

 Guvernul libanez solicită sprijinul comunităţii internaţionale privind situaţia refugiaţilor sirieni

Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor și a crizelor a depășit pragul de 50 de milioane, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, conform unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), informează AFP și Reuters.

La finalul anului 2013, „51,2 milioane de persoane erau strămutate, cu 6 milioane mai mult față de cele 45,2 milioane înregistrate la sfârșitul anului 2012”, a declarat Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, în prezentarea raportului pentru presă.

„Ne confruntăm cu o creștere uriașă a tuturor deplasărilor forțate”, a declarat Guterres, adăugând că au existat 2,5 milioane de noi refugiați sirieni și 6,5 milioane de persoane strămutate pe teritoriul Siriei de la începutul conflictului.

Noi deplasări importante ale populației au avut de asemenea loc anul trecut în Africa, în special în Republica Centrafricană și Sudanul de Sud.

În opinia oficialului UNHCR, există două motive care explică această creștere, pe de o parte noile crize apărute, care forțează populațiile să-și părăsească locuințele, iar pe de altă parte „menținerea crizelor vechi, care nu par să mai dispară vreodată”.

Deplasările forțate afectează trei categorii de persoane: refugiații, solicitanții de azil și persoanele strămutate, care rămân în țările lor, dar care și-au părăsit locuințele, se afirmă în raportul ONU.

C.A.