13.8 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 20:44

ONU: Numărul refugiaților sirieni din Liban a depășit un milion

spot_img

 refugiati sirieni

Numărul refugiaților sirieni înregistrați în Liban a depășit un milion de persoane, a anunțat joi Înaltul comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), potrivit unui comunicat, relatează AFP.

 În timp ce numărul refugiaților sirieni echivalează în prezent cu un sfert din populația libaneză, UNHCR a semnalat „un record dezastruos agravat de e lipsa resurselor şi de problemele din cadrul comunităţii locale”.

„La trei ani de la declanșarea conflictului din Siria, Libanul a devenit țara cu cea mai mare densitate de refugiați pe cap de locuitor”, a explicat agenția ONU, subliniind că „fluxul se intensifică”.

„În aprilie 2012, se aflau 18.000 de refugiați sirieni în Liban, în aprilie 2013 erau 356.000 și în prezent, în aprilie 2014, sunt un milion”, menționează UNHCR, care înregistrează zilnic „2.500 de noi refugiați sirieni, ceea ce înseamnă mai mult de o persoană pe minut”.

“Libanezii dau dovadă de generozitate, dar se confruntă cu probleme. Libanul are cea mai mare concentrare de refugiaţi din istoria recentă. Nu-i putem lăsa singuri în faţa acestei probleme”, a apreciat Antonio Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Refugiați sirieni se mai află în Iordania, Turcia, Irak și Egipt. Afluxul de refugiați sirieni, care pune presiune pe infrastructurile libaneze deja fragile, i-a determinat pe oficialii de la Beirut să solicite asistență din partea comunității internaționale.

C.A.