15.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 10:36
No menu items!

ONU: Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice. Recorduri de temperatură, de la o zi la alta

spot_img

Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice, avertizează secretarul general al ONU, care spune că schimbările climatice sunt deja scăpate de sub control.

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele recorduri de temperatură”, este mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Omenirea a înregistrat joi, 6 iulie, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor sale meteorologice, doborând precedentele două recorduri în domeniu, stabilite luni şi marţi, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu.

Temperatura medie globală a ajuns joi la valoarea de 17,23 grade Celsius, au precizat reprezentanţii acestei agenţii guvernamentale americane.

Noul record a fost stabilit după câteva zile marcate de valuri de căldură intensă în Statele Unite şi China, în timp ce un alt val de căldură a ucis peste 100 de oameni în Mexic, iar temperaturile au crescut la nivel global.

Joi, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a anunţat că iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată de meteorologi, doborând precedentul record, din iunie 2019, cu o marjă substanţială.

Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală antropică, combinată cu revenirea fenomenului El Nino, va duce la și mai multe temperaturi record.

„Avem de-a face pe lângă creșterea continuă a temperaturilor datorită creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă prin activitatea umană, cu efectele fazei calde a ciclului El Nino. În perioada aceasta au fost temperaturi neobișnuit de calde și în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, nordul Africii. Deci lucrurile cumva și-au adunat efectele. Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri. Nu vorbim de un record individual, vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă. Toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

                                                                                                               Adina Silav