13.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 11:52

ONU: Jihadiștii Statului Islamic vor să creeze o „lume sângeroasă”

spot_img

Zeid Ra’ad al-Hussein: „ Ar fi o lume sângeroasă, ostilă și brutală”

Zeid Ra'ad al-Hussein - ONU

Jihadiștii care seamănă teroare în Irak și Siria vor să creeze o „lume sângeroasă”, a declarat, luni, noul Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, iordanianul Zeid Ra’ad al-Hussein, în primul său discurs, informează AFP.

„În ce mod ar putea funcționa în viitor un stat takfiri (termen care-i desemnează pe extremiștii sunniți — n.r.)? Ar fi o lume sângeroasă, ostilă și brutală, fără protecție pentru cei non-takfiri”, a mai spus Zeid, exprimându-se în deschiderea celei de-a 27-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

„În lumea takfiri, cu excepția cazului în care le împărtășiți opinia — și a lor este îngustă și inflexibilă — vă veți pierde dreptul la viață”, a adăugat primul musulman numit în funcția de Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

„În lumea takfiri, așa cum am văzut în Nigeria, Afganistan, Pakistan, Yemen, Kenya, Somalia, Mali, Libia, Siria și Irak, și în întreaga lume unde au atacat oameni nevinovați, inclusiv la 11 septembrie (atacurile teroriste de la 11 septembrie din SUA — n.r.), nu există iubire de aproape, nu există decât nimicirea tuturor musulmani, creștinilor, evreilor și a restului omenirii cu convingeri diferite de ale lor”, a argumentat el.

Zeid Ra’ad al-Hussein a devenit în luna septembrie Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în locul sud-africanei Navi Pillay.

El a ocupat de două ori funcția de reprezentant al Iordaniei la ONU. De asemenea, a fost ambasador al țării sale în Statele Unite și Mexic. Înainte de numirea sa, Zeid Ra’ad al-Hussein a reprezentat Iordania în Consiliul de Securitate al ONU.