14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 3:02
No menu items!

ONU ACUZĂ: SI execută public civili în zilele de vineri, iar guvernul sirian folosește arme chimice

spot_img

Aceste execuții au rolul de „a semăna teroare în rândul populației” și de a se asigura că locuitorii recunosc autoritatea grupării jihadiste

siria - executie publica

Execuțiile publice ale civililor în zilele de vineri în zonele din Siria aflate sub controlul jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI) au devenit un „spectacol obișnuit”, a denunțat miercuri o comisie de anchetă a ONU într-un raport, în care este acuzat și guvernul de la Damasc că a folosit arme chimice, probabil clor, informează AFP.

„Execuțiile în locurile publice au devenit un spectacol obișnuit în zilele de vineri la Al-Raqa și în zonele controlate de Statul Islamic în provincia Alep”, a afirmat comisia de anchetă internațională a ONU, subliniind că este vorba despre crime împotriva umanității.

Aceste execuții au rolul de „a semăna teroare în rândul populației” și de a se asigura că locuitorii recunosc autoritatea grupării jihadiste, adaugă comisia.

Potrivit raportului, care citează anchetatori, jihadiștii încurajează și chiar obligă uneori populația să asiste la aceste execuții a căror victime sunt majoritatea bărbați, însă au fost executați și tineri cu vârste între 15 și 17 ani, dar și femei.

Comisia a fost însărcinată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să investigheze și să înregistreze toate încălcările dreptului internațional privind drepturile omului în Siria.

În acest raport, anchetatorii acuză încă o dată guvernul de comiterea de crime împotriva umanității și de crime de război, iar grupuri armate non-statale sunt acuzate de comitere de crime de război.

Totodată, comisia de anchetă suspectează Damascul că ar fi folosit arme chimice, probabil clor, la Kafr Zeita, la Al-Tamanaa și la Tal Minnis (vest).

„Există motive întemeiate să credem că arme chimice, probabil clor, au fost folosite” de opt ori într-un interval de 10 zile în luna aprilie, afirmă comisia de anchetă a ONU.

C.A.