18.2 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 3:05
No menu items!

ONU: Acapararea vaccinurilor anti-Covid de către țările bogate este „imorală și stupidă”

spot_img

Acapararea vaccinurilor împotriva coronavirusului de către țările bogate și distribuția inechitabilă a acestora la nivel global favorizează apariția noilor variante virale mai periculoase și este „o chestiune nu doar imorală ci și stupidă”, spune secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Inegalitatea în privinţa accesului la vaccinuri „este cel mai bun aliat al pandemiei de coronavirus”, a declarat Antonio Guterres într-o conferinţă de presă la care a participat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ea permite variantelor să se dezvolte liber, condamnând omenirea la milioane de decese suplimentare şi prelungind încetinirea economică”, a adăugat Guterres.

„A nu avea o distribuţie echitabilă a vaccinurilor nu reprezintă doar o chestiune imorală, ci şi una stupidă”, a continuat el.

La începutul acestui an, OMS a cerut ca fiecare ţară a lumii să vaccineze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii septembrie.

„56 de ţări nu au reuşit acest lucru, dar nu din vina lor”, ci din cauza lipsei de vaccinuri, a completat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS doreşte de acum înainte ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul acestui an şi 70% până la jumătatea anului 2022.

Pentru a obţine cele 11 miliarde de doze necesare, OMS a cerut producătorilor să opereze transferuri de tehnologie şi să favorizeze dispozitivul internaţional COVAX şi Fondul African pentru Achiziţionarea de Vaccinuri, creat de Uniunea Africană.