3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:42
No menu items!

ONU a făcut primul pas către aducerea Phenianului în faţa Curții Penale Internaționale

spot_img

Regimul din Coreea de Nord este acuzat de crime împotriva umanității

onu_3

Organizația Naţiunilor Unite (ONU) a făcut marţi un prim pas pentru aducerea Coreei de Nord în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime împotriva umanităţii, provocând furia Phenianului.

După o dezbatere intensă, o comisie ONU pentru drepturile omului a votat, cu 111 voturi pentru, 19 împotrivă şi 55 de abţineri, o rezoluţie prin care cere Consiliului de Securitate să sesizeze CPI.

Votul a provocat furia ambasadorului nord-coreean, Sin So Ho, care a anunţat că nu mai are “nevoie de dialog privind drepturile omului” cu Uniunea Europeană, care alături de Japonia se află la originea acestei rezoluţii. El a avertizat că votul are putea avea consecinţe grave şi că nu există niciun motiv ca Phenianul “să frâneze efectuarea testelor nucleare”.

Textul rezoluţiei se referă în mare parte la un raport al ONU făcut public în februarie, care constata încălcări ale drepturilor omului “fără egal în lumea contemporană”.

Coreea de Nord a încercat în repetate rânduri să amendeze textul, însă, în pofida ameninţărilor cu represalii din partea diplomaţilor nord-coreeni, proiectul a fost doar puţin modificat.

Documentul urmează să fie examinat de Adunarea Generală în ansamblul său, în decembrie, urmând să fie stabilit dacă Consiliul de Securitate va accepta rezoluţia şi va denunţa efectiv regimul de la Phenian la CPI. China şi Rusia, membri permanenţi ai Consiliului, se vor opune cel mai probabil unei asemenea posibilităţi.