12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:27

ONG-urile protestează duminică seara la Cotroceni. Klaus Iohannis nu este în București

spot_img

Nouă organizații neguvernamentale organizează un protest, duminică seara, în fața Palatului Cotroceni, pentru a atrage atenția asupra inițiativei premierului de a retrage dosarul Roşia Montană din procedura de includere în patrimoniul UNESCO. Unii dintre protestatari au solicitat și prim-ministrului renunțarea la această inițiativă, printr-un protest organizat zilele trecute în fața Guvernului. ONG-iștii s-au folosit atunci de o statuie vivantă aurită, care a fugit, la propriu, cu dosarul Roșia Montană.

Începând cu ora 19, cele 9 ONG-uri vor cere public preşedintelui Klaus Iohannis să îşi exercite rolul de mediator şi să solicite prim-ministrului să renunţe la iniţiativa de a retrage dosarul Roşia Montană din procedura de includere în patrimoniul UNESCO, conform unui comunicat de presă.

”Domnule preşedinte, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră: Roşia Montană şi ezitările Guvernului de a o susţine pentru lista UNESCO. Din păcate, Roşia Montană acum a ajuns monedă de negociere în politica de partid. Vă cerem public, domnule preşedinte Iohannis, să scoateţi elefantul de aur din Guvern! Roşia Montană nu e locul de joacă al politicienilor! Trebuie să vă exercitaţi rolul de mediator între noi, cetăţenii, şi cei cărora aurul le fură minţile”, se arată în comunicat.

De asemenea, protestatarii compară acțiunile Guvernului Cîțu cu cele ale guvernului Dăncilă, în 2018, în privința acestui dosar.

”Dacă nu intervenim, Florin Cîţu şi Coaliţia îşi vor pasa la nesfârşit responsabilitatea unei decizii. Riscăm ca pe ultima sută de metri sau chiar în ziua plenului Comitetului UNESCO, premierul să mandateze Ministerul Culturii să retragă dosarul. Exact aşa s-a întâmplat în 2018, în Guvernul Dăncilă. Premierul Cîţu este inconsecvent în declaraţii”, mai arată protestatarii.

Președintele Klaus Iohannis este plecat în fiecare weekend ori în vacanțe, ori la Sibiu.

M. Nedelcu