19.7 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 13:31

ONG-ul Funky Citizens dezvoltă o campanie anticorupție, dar comite o faptă penală

spot_img

Un ONG a dezvoltat o campanie de anticorupție pe cât de hazlie, pe atât de periculoasă pentru încălcarea unor drepturi și libertăți, promovând un tip de joc atât printre români cât și printre turiștii străini care vizitează Bucureștiul.

Acest joc, prezentat în exclusivitate în ediția de marți a emisiunii „Esențial”, de la Antena 3, înfățișează, pe abțibilduri, mai multe personalități din România cercetate, judecate sau condamnate pentru acte de corupție. Organizația care a dezvoltat această campanie este Funky Citizens și spune despre inițiativa membrilor că persoanele reprezentate în aceste abțibilduri de colecție au fost condamnate pentru fapte de corupție, prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Cu toate acestea, unul dintre personaje este chiar fostul primar al Capitalei, care încă nu a fost condamnat definitiv, deși este prezentat ca fiind corupt, însoțit de un mascat și ținând un ursuleț de pluș în mână.

Dincolo de lipsa de raportare la realitate, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Sorin Oprescu, membrii Funky Citizens pot fi acuzați cu ușurință de instigare la ură sau defăimare, infracțiune prevăzută de Codul Penal, la articolul 396 – „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Sorin Oprescu a declarat, în emisiunea „Esențial”, că nu are de gând să-i dea în judecată, ci așteaptă ca justiția să ia o decizie în cazul său și a dat de înțeles că, și dacă va fi găsit nevinovat, nu-i va acționa în instanță pentru defăimarea imaginii sale.

Un alt personaj prezentat este jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, deși acesta a fost condamnat nu pentru acte de corupție, ci pentru utilizare de informaţii privilegiate şi aderare la un grup infracţional organizat. De asemena, George Becali a fost conamndat pentru complicitate la abuz în serviciu, deci nu pentru acte de corupție.

Andi Topală