8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:16
No menu items!

OMV Petrom stabilește recordul mondial în forajul cu coloană de tubaj

spot_img

OMV Petrom stabilește recordul mondial în forajul cu coloană de tubaj

OMV Petrom a stabilit un record mondial în domeniul forajului cu coloana de tubaj, în ceea ce privește diametrul coloanei și adâncimea sondei, a transmis joi compania.

Sonda Totea 4545 a fost forată cu coloană de 20 de inci, la o adâncime de 505 metri, în cadrul zăcământului Totea Deep, iar recordul mondial a fost atestat de Odfjell Well Services. Aceasta reprezintă rpima fază din forajul sondei 4545, adâncimea totală estimată fiind de aproximativ 3.500 de metri.

”Aceste realizări excepționale dovedesc profesionalismul echipelor noastre de foraj și stabilesc noi repere în materie de excelență operațională. În condițiile în care două treimi din producția noastră provine din zăcăminte care produc de circa 50 de ani, este nevoie de tehnologii de ultimă oră și expertiză adevcată pentru a continua să furnizăm țiței și gaze în România. În ultimii 8 ani, investițiile noastre pentru activități de explorare și producție s-au ridicat la circa 5,5 miliarde de euro”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Tehnica de foraj cu coloana de tubaj este folosită în industria minieră și de extracție a apei și a început să fie folosită în industria petrolieră în 2002. OMV Petrom a introdus aceasta tehnică în 2012 și a fost folosită cu succes în 17 proiecte.

Forajul cu coloană de tubaj reprezintă îmbinarea într-o singură operațiune a operațiunilor de foraj cu cele de tubare pentru o secțiune de sondă. Această tehnică are mai multe avantaje, printre care reducerea costurilor operaționale, reducerea timpului de foraj și reducerea numarului de incidente cauzate de țevi blocate.

Zăcământul Totea Deep a fost identificat în 2011, în urma unui program de explorare seismică 3D. Acesta este situat în sud-vestul României, în regiunea Olteniei, și poate reprezenta cea mai importantă descoperire de gaze onshore din România din ultimii ani.

În cadrul zăcământului Totea Deep au fost săpate până în prezent 4 sonde, iar producția acestui zăcământ este de 4.600 bep/zi, ceea ce reprezintă circa 5% din producția de gaze a OMV Petrom în România.

Cosmina Croitoru