10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:08
No menu items!

OMV Petrom raportează o scădere a profitului net cu 42%, din cauza accizei mărite și a mediului concurențial

spot_img

Noile taxe introduse în 2013 și 2014 au avut un impact de 370 mil. lei

omv-petrom

Compania OMV Petrom a raportat marți un profit net de 1,38 de miliarde de lei pentru primele șase luni ale anului, în scădere anuală cu 42%, vânzări de 10,71 miliarde de lei (-7%) și un profit brut de 2,09 miliarde de lei (-29%).

Principalele explicații pentru aceste scăderi sunt creșterea accizei pentru carburanți de la 1 aprilie, noua taxă pe construcții instituită la începutul anului, provizionarea unei investiții în Kazahstan și creșterea concurenței pe piață, pe fondul unei reduceri a volumelor vândute.

Deprecierea din Kazahstan a avut un impact de 491 mil. lei asupra profitului brut, iar impozitul pe construcții – un impact de 162 mil. lei, a explicat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom SA.

Per total, creșterea fiscalității a condus la plata suplimentară a 370 de milioane de lei. Acest element a echivalat ca impact cu cu o creștere de 90% a redevenței pentru țiței și gaze.

Efectul pe piață a fost reducerea volumelor de carburanți cu 2,9%. OMV Petrom, care are o rețea de 782 de stații de distribuție, a înregistrat o scădere de 9,2%.

Neil Morgan, membru al Directoratului și responsabil pentru Rafinare și marketing, a declarat că această scădere are la bază un mediu concurențial mai dificil: un plus de 66 de benzinării pe piață, intrarea companiilor SOCAR și Gazprom, consolidarea MOL și investițiile de tip start-up. Pentru a inversa această tendință, OMV Petrom se bazează pe noul concept ”shop in shop” în parteneriat cu Subway și pe deschiderea unor noi stații.

În primul semestru, compania a plătit taxe și dividende de peste 5 miliarde de lei statului român, echivalentul costurilor 200 km de autostradă.

În primul semestru, compania a investit 2,9 miliarde de lei în Explorare&Producție și în Rafinare&Marketing. În privința proiectului Neptun Deep, în parteneriat cu ExxonMobil, Mariana Gheorghe a declarat că nu există un calendar pentru publicarea declarației de comercialitate, aceasta depinzând de volumele de hidrocarburi disponibile, de regimul de taxare și de prețurile internaționale.

La sfârșitul lunii iunie, OMV Petrom avea 19.428 de angajați, în scădere anuală cu 4%.

Compania OMV Petrom a raportat marți un profit net de 1,38 de miliarde de lei pentru primele șase luni ale anului, în scădere anuală cu 42%, vânzări de 10,71 miliarde de lei (-7%) și un profit brut de 2,09 miliarde de lei (-29%).

V.B.