10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 4:04

OMV Petrom investește 90 de milioane de euro în zăcământul de țiței de la Oprișenești

spot_img

OMV Petrom investește 90 de milioane de euro în zăcământul de țiței de la Oprișenești

OMV Petrom a anunțat implementarea proiectului de redezvoltare a zăcământului de țiței de la Oprișenești, situat în sud-estul țării, în județul Brăila. Proiectul presupune investiții de aproximativ 90 de milioane  de euro până la finalul lui 2013.

„OMV Petrom investeşte constant în tehnologii noi şi în metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zăcămintelor mature din România, pentru îmbunătățirea ratei de recuperare de ţiţei şi gaze şi a stabilizării nivelelor de producţie. În acest fel putem să prelungim durata de exploatare a zăcămintelor, cu impact pozitiv asupra furnizării de energie pe termen lung pentru România”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitățile de explorare şi producție.

Oprișenești este un zăcământ matur de țiței, exploatat de aproape 50 de ani, a cărui producție zilnică reprezintă aproximativ 2% din producția totală de țiței a OMV Petrom în România.

Redezvoltarea zăcământului are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare totale de hidrocarburi de 8 milioane de barili echivalent petrol (echivalent cu circa 30% din producția anuală de țiței a OMV Petrom în România) prin forarea de sonde suplimentare, represurizarea prin injecția de apă, modernizarea echipamentelor și implementarea de tehnologii noi.

Proiectul de redezvoltare Oprișenești vizează forarea a 30 de sonde, utilizând injecția de apă și stații de injecție de înaltă presiune. În plus, proiectul include construirea unei stații de tratare a apei, care va reduce semnificativ emisiile de gaze în atmosferă și sursele de poluare, precum și construirea unei rețele noi de conducte transport și a trei stații noi de pompare.

La sfârșitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în fază de proiectare iar două au depășit stadiul deciziei finale de investiție, respectiv Oprișenești și Suplacu de Barcău. Producția aferentă celor 6 zăcăminte reprezintă circa 40% din producția curentă a OMV Petrom.

Investițiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusive Oprișenești, se vor ridica la circa 400 milioane de euro pentru perioada 2013-2015.

Cosmina Croitoru