4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:11
No menu items!

OMV Petrom bagă 200 de milioane de euro în redezvoltarea zăcământului Suplacu de Barcău

spot_img

OMV Petrom bagă 200 de milioane de euro în redezvoltarea zăcământului Suplacu de Barcău

OMV Petrom a anunțat, vineri, începerea proiectului de redezvoltare a zăcământului Suplacu de Barcău, din Nord-Vestul țării. Proiectul presupune investiții de aproximativ 200 de milioane de euro în perioada 2013 – 2015, a transmis compania.

”Operăm zăcăminte foarte mature, iar în ultimii ani am reușit să reducem rata declinului producției la circa 1% pe an. În prezent, furnizăm aproximativ 40% din necesarul de țiței și gaze din România. Proiectele de redezvoltare a zăcămintelor sunt și vor fi esențiale pentru a menține producția stabilă”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Redezvoltarea zăcămintelor va debloca rezerve suplimentare de hidrocarburi. Prin forarea de sonde suplimentare, modernizarea echipamentelor și implementarea de tehnologii noi în cadrul unor zăcăminte mature se va îmbunătăți factorul de recuperare pentru țiței și gaze și se vor reduce consumurile tehnologice și energetice, dar și impactul asupra mediului.

În prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zăcăminte operate de companie, este de aproximativ 25% pentru țiței și 49% pentru gaze.

„Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reuși să extragem, mai mult, din zăcăminte care sunt în exploatare de zeci de ani. Noi credem că există încă potențial în aceste zăcăminte mature”, a declarat Gabriel Selischi, Director Zone de Producție Interne OMV Petrom.

Suplacu este un zăcământ matur de țiței, exploatat de peste 50 de ani, a cărui producție zilnică reprezintă aproximativ 10% din producția de țiței a OMV Petrom în România. Proiectul de redezvoltare Suplacu prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici de ultimă oră pentru creșterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare și a unei instalații de tratare a apei reziduale. Proiectul presupune și modernizarea sistemului de evacuare a gazelor și a sistemului de comprimare a aerului.

OMV Petrom și-a propus implementarea a 6-8 proiecte de redezvoltare de zăcăminte până în 2015. La sfârșitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în faza de proiectare, iar două au depășit stadiul deciziei finale de investiție, respectiv Suplacu și Oprișenești. Producția aferentă celor 6 zăcăminte reprezintă aproximativ 40% din producția curentă a OMV Petrom. Investițiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Suplacu, se vor ridica la aproape 400 milioane de euro, iar rezervele sunt estimate la 70 milioane barili echivalent petrol.

Cosmina Croitoru