13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 22:32
No menu items!

OMV Petrom a finalizat modernizarea Rafinăriei Petrobrazi, după investiții de 600 mil. €

spot_img

Capacitatea de producție a crescut la 4,2 milioane de tone pe an

PhotoGallery_Petrobrazi_Refining_02

Compania OMV Petrom a anunțat finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, după investiții totale de 600 de milioane de euro, derulate în ultimii patru ani.

Cel mai mare producător de țiței si gaze din sud-estul Europei afirmă într-un comunicat că principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost creșterea competitivității.

În acest fel, OMV Petrom poate procesa întreaga producție de țiței din România într-o singură rafinărie. Ajustarea capacității rafinăriei Petrobrazi până la 4,2 milioane tone/an va asigura procesarea eficientă a întregii producții de țiței a companiei în România, potrivit comunicatului citat.

În urma procesului de modernizare, motorina și kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obținute la Petrobrazi, în timp ce capacitatea de producție pentru motorină a crescut la 1,5 milioane de tone, de la 900.000 de tone, cât era în 2009.

Consumul total de energie al rafinăriei se va reduce cu 25%, comparativ cu ceea ce se înregistra în urmă cu cinci ani, în urma finalizării programului de modernizare.

Operațiunile din faza finală a procesului de modernizare a rafinăriei au implicat circa 5.000 de oameni, conform datelor companiei.

În cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau înlocuite: Unitatea de hidrofinare a motorinei, Unitatea de cracare catalitică, Instalația de cocsare, Unitatea de distilare atmosferică și în vid, Unitatea de desulfurare și recuperare a sulfului, Fabrica de hidrogen și Parcul de rezervoare.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, iar statul român deține 20,64%.

În ultimii nouă ani, investițiile companiei s-au ridicat la circa 10 miliarde euro, cu un impact total direct și indirect asupra PIB-ului României de circa 5%.

V.B.