5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:05
No menu items!

OMV Petrom a finalizat modernizarea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice din Câmpina, investiție de 20 mil. lei

spot_img

Compania OMV Petrom a anunțat finalizarea proiectului de modernizare a Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnologică (ICPT) de la Câmpina.

Proiectul a fost finanţat din surse proprii şi din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, prin Axa Prioritară 2 ”Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate”.

Bugetul total a fost de 20,38 milioane de lei inclusiv TVA (4,6 mil. €), din care 6,85 mil. lei fonduri nerambursabile.

”După mai mult de 150 de ani de exploatare a resurselor de ţiţei şi gaze din România, una dintre provocările acestei industrii pe plan local este declinul natural al producţiei provocat de maturitatea zăcămintelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, cum sunt cele de care dispunem acum la ICPT Câmpina, putem obţine date mai precise cu privire la structurile geologice şi putem testa noi soluţii de exploatare a zăcămintelor existente astfel încât să putem creşte productivitatea acestora”, a afirmat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea Upstream.

În cadrul proiectului de modernizare, a fost construit un depozit pentru stocarea carotelor geologice (probe geologice colectate in timpul forajului, din interiorul sondelor) şi au fost achiziţionate echipamente de analiză pentru laboratoare.

Analiza carotelor oferă informaţii utile pentru constituirea modelului geologic al zăcămintelor, precum vârsta geologică, porozitatea, permeabilitatea, saturația rocilor şi caracteristicile mediului în care acestea s-au format. Cu ajutorul acestor analize, se poate estima cantitatea de hidrocarburi dintr-un zăcământ şi se pot stabili cele mai adecvate tehnici de exploatare.

ICPT Câmpina stochează peste 150.000 de cutii cu probe de carote geologice, care urmează a fi mutate în noul depozit. Cele mai vechi probe provin din sonde forate în epoca interbelică, perioadă în care analiza carotelor a devenit o practică la nivelul industriei.

Cea mai veche carotă din punct de vedere geologic are peste 540 milioane de ani şi a fost prelevată în anii ’80 de la o adâncime de peste 2.000 de metri, dintr-o formațiune geologica ce corespunde erei Precambrian. Carota de la cea mai mare adâncime a fost recuperată dintr-o sondă forată la 7.025 de metri.

ICPT Câmpina a fost înființat în 1950, iar depozitarea şi analiza probelor geologice colectate din interiorul sondelor a fost una din primele sale linii de activitate. Institutul este singurul centru de cercetare științifică pentru industria petrolieră din România şi are, până în prezent, 56 de brevete de invenţii şi încă 4 brevete în curs de examinare. În prezent, ICPT face parte din Divizia Upstreama OMV Petrom.

Principalii acționari ai OMV Petrom sunt compania austriacă OMV, cu 51,01%, statul român – 20,64% și Fondul Proprietatea – 18,99%.