4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 3:15
No menu items!

Omul propus de Kelemen Hunor ca vicepremier, cercetat de DNA

spot_img

Senatorul UDMR Rozalia Biro are un dosar penal pe rolul Direcției Naționale Anticorupție încă din 2012

biro_rozaliaSenatorul UDMR, Rozalia Biro, este propunerea președintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru a-l înlocui în Guvern în fotoliul de ministru al culturii și în cel de vicepremier. Rozalia Biro este anchetată însă de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar deschis, în 2012, la sesizarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Rozalia Biro a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte să devină ministru al culturii şi vicepremier şi că a discutat despre acest lucru cu Kelemen Hunor. Ea a precizat că, în cazul în care Consiliul Permanent al UDMR care se reunește joi va decide ca ea să preia aceste funcţii, va fi onorată să accepte.

Am avut deja o discuţie cu domnul preşedinte Kelemen legat de acest aspect. În cursul zilei de mâine (joi – n.r.) vom avea Consiliul Permanent al UDMR, convocat să desemneze cine va fi candidatul nostru la alegerile prezidenţiale, şi, având în vedere că până la 1 august (când Kelemen Hunor se va retrage din Guvern – n.r.) nu se va mai întruni Consiliul, bănuiesc că tot mâine domnul preşedinte va face propunerea cine să preia cele două funcţii. În cazul în care Consiliul Permanent va vota să preiau eu aceste funcţii, eu voi fi onorată să le accept.

Rozalia Biro
senator UDMR

Biro a mai spus că nominalizarea ei este, de altfel, “logică”, dată fiind poziţia pe care o ocupă în UDMR – preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali, a doua ca importanţă în această formaţiune.

Rozalia Biro are 49 de ani, iar în 2012 a fost aleasă senator într-un colegiu din judeţul Bihor în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, după ce în perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea. Din anul 2007 este preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, funcție în care l-a înlocuit pe Gyorgy Frunda, iar din 2013 este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR.

Din 2012, Rozalia Biro este anchetată de DNA pentru abuz în serviciu, potrivit Mediafax. Dosarul penal are la bază un raport al Agenției Naționale de Integritate (ANI) din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese. Potrivit ANI, în 2006, când era viceprimar al municipiului Oradea, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Partium, care funcţionează pe lângă UDMR Bihor, Rozalia Biro a aprobat închirierea către această fundaţie a unui imobil din centrul oraşului.

Biro a atacat în justiţie ANI şi a cerut anularea raportului, dar în 2012 a pierdut procesul, astfel că în prezent este cercetată într-un dosar încă nefinalizat.

Rozalia Biro, certată nu doar cu legea, ci și cu…limba română

În 2010, lacunele majore la capitolul “limba română” au făcut-o celebră pe Rozalia Biro, care a fost victima unei farse a lui Daniel Buzdugan.

Sunată în timpul unei emisiuni radio de Daniel Buzdugan care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenţionează să facă o emisiune în Oradea “despre copiii bipezi“, Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii.

Ea l-a asigurat pe Buzdugan că “majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi” şi că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiţi “câţiva”, pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toți. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, i-a transmis, sigură pe ea, autorului celebrei farse că nu are “niciun biped în familie“.

Raluca Dan