2.4 C
București
luni, 30 ianuarie 2023 - 14:39
No menu items!

Omul lui Cristian Burci, șeful CFR Marfă. Soția lui Nicolae Bănicioiu și nepoata lui Miron Mitrea lucrează pentru miliardar

spot_img

Burci_SZ

Compania CFR Marfă SA anunţă numirea lui Dan Valentin Belcea în funcția de director general. Belcea îl înlocuiește pe directorul general adjunct al CFR Marfă, Pavel Bărculeţ, care a îndeplinit temporar atribuţiile funcţiei de director general al companiei în urma decesului lui Dragoş Alexandru Drăghici. Înainte de a fi numit director general al CFR Marfă, Dan Valentin Belcea a fost membru în Consiliul de Adminsitraţie al societăţii.

„Cu o mare experienţă în managementul unor companii cu capital privat, cariera sa a început în Statele Unite ale Americii şi a continuat în ţară ca Chief Financial Officer la Graffiti/BBDO (între 1993 şi 1994), CB Investment SRL (1995-1996), sau general manager la Prima Tv (în perioada 1996 – 2002). Din anul 2005 până în anul 2012 a ocupat funcţia de vicepreşedinte – responsabil cu dezvoltarea strategică la International Railway Systems, iar din ianuarie 2010 până în prezent a ocupat funcţia de Chief Executive Officer la Protan”, conform unui comunicat al CFR Marfă.  Dan Valentin Belcea a fost numit membru în CA-ul CFR Marfă în februarie 2013.

Compania de publicitate Graffiti BBDO este controlată de Cristian Burci, prin Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA, cu sediul în Luxemburg. De altfel, Graffiti BBDO este prima societate mare înființată de Burci în România. În plus, Cristian Burci a deținut și CB Investment SRL și controlează International Railway Systems, tot cu sediul la Luxemburg. În 2011, International Railway Systems deținea printre altele, în România, companiile producătoare de vagoane de marfă Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal și Meva Drobeta Turnu Severin, operatorul de transport feroviar Servtrans Invest, dar și o parte din acțiunile constructorului naval Severnav. De asemenea, Protan a fost deținută până în 2011 tot de Cristian Burci, în asociere cu Dumitru Creștin.

Numirea lui Dan Valentin Belcea la conducerea CFR Marfă arată că ministrul transporturilor, Dan Șova, continuă să recruteze personal din rândul apropiaților lui Cristian Burci. George Buruiană, consilierul personal al ministrului Șova, a lucrat și el pentru Cristian Burci la Servtrans – societate aflată acum în insolvență – dar deținută de același Burci prin International Railways Systems.

Buruiană a fost primul director general al CFR Marfă, din noiembrie 1998 până în 2001, după ce, în mandatul lui Traian Băsescu la Ministerul Transporturilor, Societatea Națională a Căilor Ferate Române a fost „ruptă” – CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă.

În anii ‘90, era de notorietate relația extrem de strânsă dintre Traian Băsescu și Cristian Burci care a devenit apoi la fel de apropiat și de Miron Mitrea. De altfel, nepoata lui Miron Mitrea, avocatul Ana Maria Mitrea, reprezintă companiile lui Cristian Burci în relația cu Oficiul Registrului Comerțului. Și soția ministrului sănătății, Nicolae Bănicioiu, Mihaela Bănicioiu, lucreaza ca director în grupul Graffiti BBDO, controlat de Burci.

Ștefan Etveș