10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:51

Omul care l-a ajutat pe Băsescu să obțină al doilea mandat la Cotroceni se revoltă

spot_img

Teodor Baconschi susține că intelectualii au fost “evacuați și marginalizați” la congresul PMP, unde Băsescu și-a ales urmașul: pe Elena Udrea

Basescu_sampanie_SZ

Traian Băsescu şi-a ales urmaşul în persoana Elenei Udrea, a afirmat, marți, într-un interviu acordat RFI, Teodor Baconschi, membru al PMP. El a precizat că, la congresul formaţiunii, intelectualii din partid au fost “evacuaţi şi marginalizaţi”, ca la PDL, şi că, pe termen scurt, se va retrage în banca lui.

Eu şi Adrian Papahagi suntem printre cei cinci membri fondatori care au preluat de la Fundaţia Mişcarea Populară ambiţia de a construi un altfel de partid, cu figuri noi şi cu scopul de a mobiliza electoral clasa de mijloc, România harnică, profesiunile liberale, publicul educat, care-şi doreşte un alt standard în politica românească. Noi am făcut acest efort timp de aproape nouă luni, am construit cu mult efort prima reţea de filiale ale PMP în ţară. (…)Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară au fost marginalizaţi.

Teodor Baconschi fondator PMP

În opinia lui Baconschi, “este foarte clar că preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi, evident, că partidul va merge acum pe această linie”. “Vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta”, a adăugat Baconschi.

Întrebat dacă suspectează unele jocuri de culise înaintea Congresului PMP, Teodor Baconschi a răspuns: “Totul a fost cât se poate de clar, pentru că practic, cu excepţia unei poziţii sau a două din organigrama de conducere a PMP, a fost omul şi locul, adică echipa era prefigurată prin faptul că fiecare candidat agreat de doamna Elena Udrea a candidat singur, n-a avut contracandidaţi, deci n-au fost emoţii din punctul ăsta de vedere“.

Întrebat dacă ia în calcul o eventuală plecare din PMP, Baconschi a precizat: “Nu mi-am pus problema, sunt pe bună dreptate obosit după acest efort de construcţie de nouă luni, după o campanie electorală foarte grea. Deci îmi iau un respiro, un mic semestru sabatic“.

La alegerile prezidențiale din 2009, Teodor Baconschi – pe atunci ambasadorul român în Franța – s-a făcut remarcat prin numărul-record de voturi exprimate la Paris în favoarea lui Traian Băsescu, voturi care au înclinat balanța în favoarea acestuia din urmă și în defavoarea contracandidatului Mircea Geoană, în cursa pentru fotoliul prezidențial de la Cotroceni.

R.D.