14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 14:54
No menu items!

OMS: Sindromul Covid lung sau post-Covid. Simptomele pot apărea la 3 luni de la debutul bolii

spot_img

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit definiţia sindromului post-Covid. Durerea abdominală, afectarea mirosului sau gustului, anxietate, dureri în piept, senzaţia de ceaţă pe creier, tuse, depresie, ameţeală, oboseală sunt doar câteva dintre simptomele care pot apărea la trei luni de la debutul primelor semne ale Covid-19.

„Majoritatea pacienţilor care suferă de boala COVID-19 se recuperează complet, dar unii rămân cu efecte pe termen lung asupra mai multor organe, inclusiv pulmonare, cardiovasculare şi sistemele nervoase, precum şi efectele psihologice.

Aceste efecte par să apară indiferent de severitatea iniţială a infecţiei, dar apar mai frecvent la femei, de vârstă mijlocie şi la cei cu mai multe simptome iniţiale.

Absenţa atât a unui singur simptom, cât şi a unei definiţii clinice a cazului au fost semnalate în mod repetat ca dezavantaje pentru a avansa în cercetarea şi gestionarea acestora pacienţi”, se arată în debutul materialului publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Sindromul post COVID-19 apare la persoanele care au avut o infecţie SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă; acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puţin 2 luni şi nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ.

Simptomele cele mai frecvente sunt oboseala, dificultate la respiraţie, disfuncţie cognitivă şi altele – acestea produc un impact asupra funcţionării normale.

Simptomele pot să persiste din boala iniţială sau fie noi, apărute după episodul acut COVID-19. Simptomele pot să fluctueze şi să reapară în timp.

Pentru copii este o definiţie separată”, informează OMS.