23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 16:45
No menu items!

OMS recomandă continuarea vaccinării cu serul AstraZeneca

spot_img

Un grup de siguranță pentru vaccinurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că beneficiile vaccinului AstraZeneca COVID-19 sunt mai mari decât riscurile sale și recomandă continuarea vaccinărilor, relatează Reuters.

OMS a listat luna trecută vaccinul AstraZeneca și al Universității Oxford pentru uz de urgență, lărgind accesul la imunizarea relativ ieftină pentru statele în curs de dezvoltare.

Mai multe țări europene au suspendat utilizarea vaccinului săptămâna aceasta, pe fondul îngrijorărilor legate de efectele secundare.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că investighează rapoartele a 30 de cazuri de tulburări neobișnuite ale sângelui din 5 milioane de beneficiari ai vaccinului AstraZeneca. În total, 45 de milioane de vaccinuri COVID au fost livrate în toată regiunea.

Autoritatea de reglementare a UE își va publica concluziile joi, dar șeful său, Emer Cooke, a declarat că nu a văzut niciun motiv pentru a schimba recomandarea sa despre AstraZeneca – unul dintre cele patru vaccinuri pe care le-a aprobat pentru utilizare.

OMS a afirmă că și Comitetul său consultativ global pentru siguranța vaccinurilor evaluează cu atenție cele mai recente date de siguranță disponibile pentru vaccinul AstraZeneca.

„Odată finalizată această analiză, OMS va comunica imediat constatările către public”, a declarat OMS în declarația sa la o zi după ce experții săi au ținut o ședință cu ușile închise.

„În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile sale și recomandă continuarea vaccinărilor„, a adăugat aceasta.

Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologice al OMS, a declarat că grupul său de siguranță a vaccinurilor evaluează dacă evenimentele adverse, cum ar fi cheagurile de sânge, erau de fapt legate de vaccinare.

„Nu ar trebui să interpretăm excesiv aceste cifre specifice care provin din teste. Sunt vaccinuri extrem de eficiente, sunt vaccinuri care salvează viețile, sunt vaccinuri sigure și ar trebui să continuăm implementarea lor”, a declarat O’Brien într-o conferință de presă.

„Deci, oricui i se oferă vaccin ar trebui să ia tot ceea ce este oferit de program și să se asigure că vaccinurile care sunt produse sunt utilizate în beneficiul lor maxim”, a spus ea.