9.2 C
București
sâmbătă, 27 februarie 2021 - 20:51

OMS insistă că vaccinul AstraZeneca este util, deși în SUA se dublează la fiecare 10 zile infectările cu mutația sud-africană

Organizația Mondială a Sănătății a insistat, luni, că vaccinul AstraZeneca este încă un instrument vital în lupta globală împotriva pandemiei, după ce Africa de Sud a suspendat programului său de inoculare din cauza preocupărilor cu privire la eficacitatea serului împotriva mutației din regiunea sa, relatează AFP, citată de The Guardian.

“Este mult prea devreme pentru a renunța la acest vaccin”, a spus Richard Hatchett, care conduce Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), lider al programului Covax cu OMS și Gavi, după ce vaccinul AstraZeneca a numărat mai multe eșecuri, inclusiv dubii cu privire la eficacitatea pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

„Este absolut esențial să folosim instrumentele pe care le avem cât mai eficient posibil”, a spus el, vorbind în cadrul unei reuniuni periodice periodice a OMS cu privire la pandemia de coronavirus.

Vaccinul AstraZeneca este în prezent o parte vitală a Covax, care a fost creat pentru a procura vaccinuri Covid-19 și pentru a asigura distribuția echitabilă a acestora în întreaga lume.

Acesta reprezintă aproape toate cele 337,2 milioane de doze de vaccin pe care Covax le pregătește să înceapă transportul către aproximativ 145 de țări în prima jumătate a anului, odată ce primește autorizația OMS, care este așteptată săptămâna viitoare.

Dar un studiu efectuat la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, a concluzionat că vaccinul oferă o protecție „minimă” împotriva Covid-19 ușoară până la moderată cauzată de varianta detectată pentru prima dată în Africa de Sud.

Aceasta a fost o veste proastă pentru multe națiuni mai sărace, care se bazau pe avantajele logistice oferite de serul AstraZeneca.

Cel mai mare pericol rămâne în continuare mutația sudafricană care, în Statele Unite, națiunea cea mai afectată de pandemie, se răspândește rapid.

Deși încă nu a fost evaluat de către colegi, un studiu făcut de cercetători de la Institutul Scripps făcut pe jumătate de milion de probe recoltate în toată țara de vara trecută, arată o contagiozitate crescută. Chiar în prezent, la fiecare 10 zile dublându-se rata de infectare cu Sars-CoV-2.

În SUA se fac acum eforturi pentru accelerarea vaccinării, iar președintele Joe Biden, care a preluat funcția luna trecută, a declarat că gestionarea predecesorului său Donald Trump asupra pandemiei „a fost chiar mai cumplită decât am crezut”, într-un interviu acordat duminică CBS News.

A existat mai puține vaccinuri decât s-a crezut inițial, a spus el.

Statele Unite sunt țara care a suferit cel mai mult din cauza virusului, înregistrând peste 463.000 de decese.