10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 14:02
No menu items!

OMS: În ritmul actual, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la 70% populație vaccinată anti-Covid

spot_img

România va ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni și se mențin strategiile de vaccinare în vigoare, estimează Organizația Mondială a Sănătății.

Concluzia a fost anunțată după ce reprezentanții OMS au avut o discuție, luni, prin videoconferință, cu reprezentanții Comitetului Național de Vaccinare din România, ai Institutului Național de Sănătate Publică și cu oficiali ai Ministerului Sănătății.

„În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării. Există diferenţe mari în acoperirea vaccinală de la un judeţ la altul, judeţele din nord-est şi sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%. Vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale”, a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În discuția cu oficialii români, reprezentanții OMS au analizat motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor de vaccinare.

„Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”, transmit reprezentanții OMS.

Oficialii români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă.

„Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, (prima doză), până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi să vaccineze 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022”, mai arată INSP.

Situația gravă din România a intrat în atenția OMS, care a decis să trimită și un expert pentru situații de urgență în țara noastră pentru a ajuta la rezolvarea crizei sanitare și pentru a impulsiona campania de vaccinare anti-COVID.

Specialistul OMS, care anul trecut a fost la New York în perioada de impact maxim al pandemiei, a ajuns, luni, în România și va sta 60 de zile, urmând să facă recomandări de politici în urma vizitelor în teren. Astăzi, era așteptat la Ministerul Sănătății.

                                                                                                                   Adina Silav