3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 5:39
No menu items!

OMS: Imunizarea cu doze booster este „scandaloasă”, în timp ce țările sărace încă aşteaptă prima doză de vaccin

spot_img

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a criticat ţările cu o rată relativ ridicată de vaccinare pentru distribuirea dozelor „booster”, în timp ce naţiunile sărace fac eforturi pentru a avea acces la vaccinuri.

Administrarea celei de-a treia doze sau vaccinarea copiilor nu are nicio logică atâta timp cât lucrătorii din domeniul sanitar şi persoanele cu risc crescut din regiunile mai sărace aşteaptă în continuare prima doză de vaccin, a spus, vineri, directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Şi cu toate acestea, ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare”, a precizat Tedros, adăugând că zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. „Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a spus el.

Ţările de pe teritoriul Europei promovează campanii pentru doze booster în contextul unui al patrulea val de infectări care s-a abătut asupra unor regiuni de pe continent.

Cu toate acestea, Tedros a spus că oamenii se pot proteja respectând măsuri existente de igienă, cum ar fi purtarea măştii, distanţarea socială şi testarea regulată. ”Cu ajutorul combinaţiei corecte de măsuri, ţările pot ajunge la un echilibru între menţinerea unei rate scăzute de transmitere şi menţinerea economiilor şi a vieţii sociale deschise”, a afirmat directorul general al OMS.

”Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de COVID-19 pur şi simplu prin vaccinare”, a avertizat acesta.

OMS a făcut din nou apel la ţările cu stocuri mari de vaccinuri să renunţe la livrări în favoarea programului COVAX al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care are drept scop creşterea livrărilor către ţările mai sărace.

                                                                                                                   Adina Silav