miercuri, 25 noiembrie 2020 - 15:25

OMS îi pune la colț pe medicii italieni care arată că SARS-CoV-2 nu mai poate ucide

Regatul Unit relaxează restricțiile pentru a permite formarea „bulei de Crăciun”: câte trei familii, timp de cinci zile

Cele patru națiuni din Regatul Unit au convenit să relaxeze restricțiile COVID-19 de Crăciun pentru a permite până la trei gospodării să se întâlnească...

Franța ridică restricțiile în decembrie și începe vaccinarea masivă anticovid, fără a-și obliga cetățenii

Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând de pe 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit...

Cristoiu: Ciolacu, blat cu PNL. Demisia, diversiune pentru a contracara inițiativa USR

Publicistul Ion Cristoiu susține că demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament pentru a renunţa la pensia specială este, de fapt, o diversiune pusă la...

Rafila semnalează blocarea inexplicabilă a testărilor COVID

Profesorul Alexandru Rafila semnalează cu îngrijorare că numărul de teste pentru depistarea pacienţilor cu COVID-19 a scăzut cu 20% de la o zi la alta...

Dr. Alberto Zangrillo, șeful terapiei intensive la spitalul San Raffaele din Milano, în Lombardia (epicentrul izbucnirii coronavirusului din Italia), a provocat duminică agitație, spunând presei italiene că un studiu realizat de colegii săi a arătat că virusul își pierde potențialul viral, transmite televiziunea americană cnbc.com. La afirmațiile lui Zangrillo, care a devenit extrem de cunoscut ca medic personal al fostului președinte al Italiei, Silvio Berlusconi, a reacționat, a doua zi chiar OMS, cu declarația fermă că „virusul este în continuare ucigaș”.

Dr. Alberto Zangrillo, șeful terapiei intensive la spitalul San Raffaele din Milano, în Lombardia (epicentrul focarului de coronavirus din Italia), a provocat duminică agitație printre experți, spunând presei italiene că un studiu realizat de colegii săi microbiologi a arătat că virusul își pierde puterea. 

„Tampoanele care au fost efectuate în ultimele 10 zile au arătat o încărcătură virală în termeni cantitativi, care a fost absolut infinitesimală în comparație cu cele efectuate la pacienți în urmă cu o lună sau două“, a spus el pentru televiziunea RAI, duminică, citând un studiu realizat de Massimo Clementi, director al Laboratorului de Microbiologie și Virologie din spitalul San Raffaele, ce urmează să fie publicat în scurt timp.

Comentariile au atras o mustrare rapidă din partea lui Franco Locatelli, șeful organului consultativ superior de sănătate din Italia, consiliul suprem de sănătate.

„Nu pot să exprim decât o mare surpriză și o absolută dezmăgăduire pentru declarațiile făcute de profesorul Zangrillo. Uitați-vă doar numărul de cazuri noi confirmate în fiecare zi pentru a avea dovezi ale circulației persistente a virusului în Italia ”, a informat agenția italiană de știri ANSA, luni.

Controversele apar într-o perioadă delicată pentru Italia, unde focarul de COVID-19 a fost prima dată detectat în februarie. Măsurile de blocare sunt ridicate în toată țara, iar o mare parte din viața publică a fost redeschisă. Miercuri, călătoriile inter-regionale se reiau pentru prima dată.

Italia a raportat 233.197 de cazuri confirmate de virus și 33.475 de decese. La nivel global, virusul a infectat peste 6,2 milioane de oameni și au murit cel puțin 375.000 de oameni, potrivit Universității Johns Hopkins.

Guvernul a invocat cifrele ca argument, luni, afirmând că observațiile medicului Zangrillo sunt periculoase, într-un moment în care prudența este crucială.

În așteptarea dovezilor științifice care să susțină teza conform căreia virusul a dispărut … I-aș invita pe cei care spun că sunt siguri de acesta să nu confunde italienii”, a declarat Sandra Zampa, subsecretar la ministerul sănătății, a declarat Reuters .

„Când suntem pe cale să deschidem călătoriile între regiuni și să ne întoarcem la o viață cât mai normală … trebuie să invităm italienii să fie extrem de atenți”, a spus ea.

Experți contra experți

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, luni, că virusul nu a devenit brusc mai puțin letal. „Acesta este încă un virus ucigaș”, a declarat Michael Ryan, directorul executiv al programului OMS pentru situații de urgență pentru sănătate, în cadrul unei conferințe de presă on-line.

„Trebuie să fim deosebit de atenți să nu creăm un sentiment care, dintr-o dată, virusul, prin propria sa voință, a decis acum să fie mai puțin patogen. Nu este deloc cazul.” Ryan a spus că OMS ar trebui să analizeze mai detaliat rezultatele și a spus că rezultatele și gravitatea bolii pot fi determinate de nivelul de expunere la virus a individului.

„Este posibil să nu fie cazul în care virusul devine din ce în ce mai puternic, dar se poate întâmpla ca noi, ca comunitate, să reducem cu succes numărul, intensitatea și frecvența expunerii la acel virus, care apoi pe chipul ei, apoi pare mai slab.”

Zangrillo nu este singurul medic care crede că virusul slăbește

De asemenea, Matteo Bassetti, directorul clinicii de boli infecțioase a spitalului San Martino din Genova a declarat luni că virusul nu mai este același, pe baza experienței sale. Virusul „poate acum să fie diferit: puterea virală pe care a avut-o acum două luni nu este aceeași cu puterea virală pe care o are astăzi”, a spus el, a informat ANSA.

„În prezent, noul coronavirus circulă mai puțin, adică încărcătura virală în circulație în rândul populației s-a diminuat și acesta este efectul atât blocării, cât și al măsurilor încă în vigoare, cum ar fi utilizarea măștilor și distanțarea.”, afirmă oficialii italieni din sănătate.

Revoltător! Drama rudelor unui decedat de COVID. Afaceri cu pacienți morți. AUDIO/DOCUMENTE

Rudele unui pacient decedat din cauza COVID au avut parte de o experiență terifiantă în momentul în care a trebuit să ridice cadavrul din...

Circ și troc în Parlament cu pensiile speciale și alocațiile copiilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune condiții pentru introducerea în circuitul legislativ a proiectelor PNL și USR de abrogare a pensiilor speciale: liberalii și useriștii...

Scandal pe validarea demisiilor USR din Parlament

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile parlamentarilor Uniunii Salvaţi România depuse marţi şi să se...

Orban: Pensiile speciale au fost instituite de PSD

Premierul Ludovic Orban, candidatul PNL București pentru Parlament, a declarat luni seară, la B1TV, că aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi...

Parlamentarii USR demisionează în masă pentru a nu mai primi pensii speciale

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de...