22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 14:13
No menu items!

OMS îi pune la colț pe medicii italieni care arată că SARS-CoV-2 nu mai poate ucide

spot_img

Dr. Alberto Zangrillo, șeful terapiei intensive la spitalul San Raffaele din Milano, în Lombardia (epicentrul izbucnirii coronavirusului din Italia), a provocat duminică agitație, spunând presei italiene că un studiu realizat de colegii săi a arătat că virusul își pierde potențialul viral, transmite televiziunea americană cnbc.com. La afirmațiile lui Zangrillo, care a devenit extrem de cunoscut ca medic personal al fostului președinte al Italiei, Silvio Berlusconi, a reacționat, a doua zi chiar OMS, cu declarația fermă că „virusul este în continuare ucigaș”.

Dr. Alberto Zangrillo, șeful terapiei intensive la spitalul San Raffaele din Milano, în Lombardia (epicentrul focarului de coronavirus din Italia), a provocat duminică agitație printre experți, spunând presei italiene că un studiu realizat de colegii săi microbiologi a arătat că virusul își pierde puterea. 

„Tampoanele care au fost efectuate în ultimele 10 zile au arătat o încărcătură virală în termeni cantitativi, care a fost absolut infinitesimală în comparație cu cele efectuate la pacienți în urmă cu o lună sau două„, a spus el pentru televiziunea RAI, duminică, citând un studiu realizat de Massimo Clementi, director al Laboratorului de Microbiologie și Virologie din spitalul San Raffaele, ce urmează să fie publicat în scurt timp.

Comentariile au atras o mustrare rapidă din partea lui Franco Locatelli, șeful organului consultativ superior de sănătate din Italia, consiliul suprem de sănătate.

„Nu pot să exprim decât o mare surpriză și o absolută dezmăgăduire pentru declarațiile făcute de profesorul Zangrillo. Uitați-vă doar numărul de cazuri noi confirmate în fiecare zi pentru a avea dovezi ale circulației persistente a virusului în Italia ”, a informat agenția italiană de știri ANSA, luni.

Controversele apar într-o perioadă delicată pentru Italia, unde focarul de COVID-19 a fost prima dată detectat în februarie. Măsurile de blocare sunt ridicate în toată țara, iar o mare parte din viața publică a fost redeschisă. Miercuri, călătoriile inter-regionale se reiau pentru prima dată.

Italia a raportat 233.197 de cazuri confirmate de virus și 33.475 de decese. La nivel global, virusul a infectat peste 6,2 milioane de oameni și au murit cel puțin 375.000 de oameni, potrivit Universității Johns Hopkins.

Guvernul a invocat cifrele ca argument, luni, afirmând că observațiile medicului Zangrillo sunt periculoase, într-un moment în care prudența este crucială.

În așteptarea dovezilor științifice care să susțină teza conform căreia virusul a dispărut … I-aș invita pe cei care spun că sunt siguri de acesta să nu confunde italienii”, a declarat Sandra Zampa, subsecretar la ministerul sănătății, a declarat Reuters .

„Când suntem pe cale să deschidem călătoriile între regiuni și să ne întoarcem la o viață cât mai normală … trebuie să invităm italienii să fie extrem de atenți”, a spus ea.

Experți contra experți

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, luni, că virusul nu a devenit brusc mai puțin letal. „Acesta este încă un virus ucigaș”, a declarat Michael Ryan, directorul executiv al programului OMS pentru situații de urgență pentru sănătate, în cadrul unei conferințe de presă on-line.

„Trebuie să fim deosebit de atenți să nu creăm un sentiment care, dintr-o dată, virusul, prin propria sa voință, a decis acum să fie mai puțin patogen. Nu este deloc cazul.” Ryan a spus că OMS ar trebui să analizeze mai detaliat rezultatele și a spus că rezultatele și gravitatea bolii pot fi determinate de nivelul de expunere la virus a individului.

„Este posibil să nu fie cazul în care virusul devine din ce în ce mai puternic, dar se poate întâmpla ca noi, ca comunitate, să reducem cu succes numărul, intensitatea și frecvența expunerii la acel virus, care apoi pe chipul ei, apoi pare mai slab.”

Zangrillo nu este singurul medic care crede că virusul slăbește

De asemenea, Matteo Bassetti, directorul clinicii de boli infecțioase a spitalului San Martino din Genova a declarat luni că virusul nu mai este același, pe baza experienței sale. Virusul „poate acum să fie diferit: puterea virală pe care a avut-o acum două luni nu este aceeași cu puterea virală pe care o are astăzi”, a spus el, a informat ANSA.

„În prezent, noul coronavirus circulă mai puțin, adică încărcătura virală în circulație în rândul populației s-a diminuat și acesta este efectul atât blocării, cât și al măsurilor încă în vigoare, cum ar fi utilizarea măștilor și distanțarea.”, afirmă oficialii italieni din sănătate.