22 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 21:50
No menu items!

OMS: Carnea procesată crește riscul de cancer

spot_img

Consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a cancerului, conform unui nou raport dat publicității luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Agenția internațională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată (cârnați, șuncă) în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.

Astfel, 50 de grame de carne procesată pe zi – mai puțin de două felii de șuncă – mărește șansele de cancer colorectal cu 18%.

Carnea procesată este carnea modificată astfel încât să i se prelungească durata de valabilitate în galantare sau pentru modificarea gustului – de exemplu prin afumare, adăugare de sare sau conservanți.

”Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.

Carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept ”carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea cărnii roșii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existența unor ”dovezi limitate” că poate provoca afecțiuni oncologice.