-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 9:40
No menu items!

Omicron închide granițe. Peste 6.000 de zboruri anulate şi alte mii întârziate în lume, în weekendul Crăciunului

spot_img

Aproape 6.000 de zboruri au fost anulate de companii aeriene, în acest weekend, iar alte mii au înregistrat întârzieri, din cauza temerilor legate de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează AFP.

Potrivit site-ului Flightaware, citat de AFP, în seara Crăciunului se înregistrau peste 2.650 de zboruri anulate – inclusiv 940 de legături internaţionale, dar şi interne, cu Statele Unite.

În ajunul Crăciunului, se înregistrau aproximativ 2.400 de anulări şi aproape 11.000 de întârzieri, potrivit aceluiași site care înregistra peste 900 de anulări duminică.

Piloţi, însoţitori de bord şi alţi membri ai echipajului au fost plasaţi în carantină după ce au fost expuşi Covid-19, ceea ce a obligat companiile Lufthansa, Delta sau United Airlines să anuleze zboruri.

Conform Flightaware, United Airlines a anulat aproximativ 439 de zboruri vineri şi sâmbătă, rerezentând 10% dintre zborurile preogramte. “Vârful de cazuri de Omicron din întreaga ţară de săptămâna aceasta a avut un impact direct asupra echipajelor noastre şi persoanelor care ne gestionează operaţiunile”, a anunţat compania americană, care dă asigurări că depune eforturi să găsească soluţii pentru pasagerii afectaţi.

Delta Air Lines a anulat peste 300 de zboruri, sâmbătă, și 170 cu o zi înainte, invocând atât Omicron, cât şi, punctual, condiţii meteorologice nefavorabile. “Echipele Delta şi-au epuizat toate opţiunle şi resursele” înante să ajungă la aceste anulări, subliniază compania aeriană.

Peste zece zboruri ale companiei Alaska Airlines, ai cărei angajaţi au anunţat că ” este posibil să fi fost expuşi virusului” şi a fost necesar să se plaseze în carantină, au fost, de asemenea, anulate.

Companiile aeriene chineze se află, însă, la originea celui mai mare număr de zboruri anulate. China Eastern a suprimat aproximativ 540 de zboruri – peste un sfert din planul său de zbor -, iar Air China a anulat 267 de zboruri, reprezentând tot un sfert din plecările prevăzute.

R. D.