15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 14:17
No menu items!

Omar Hayssam a fost adus în România. Sirianul a fost predat vineri dimineaţă Poliţiei Române – UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Poliția Română precizează că Omar Hayssam se află într-un centru de reținere și arest preventiv al Poliției Române, fiind încarcerat în baza celor trei mandate emise pe numele său de magistrați.

La data de 30.10.2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La data de 23.11.2012 a fost condamnat de Tribunalul Municipiului București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Inspectoratul General al Poliției Române

  • UPDATE

Omar Hayssam va putea fi audiat pentru prima dată de magistraţii români în dosarul care vizează fuga sa din România, aflat în prezent în faza de apel la Curtea Supremă. În plus, anchetatorii români ar putea redeschide dosarul în care omul de afaceri sirian a fost acuzat de trafic de armament, cauză care a fost însă închisă cu doi ani în urmă din lipsă de probe.

Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, sirianul Omar Hayssam a fost predat vineri dimineaţă, la ora 6.48, Poliţiei Române. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea. Potrivit acestuia, Hayssam se află în prezent în arestul Poliţiei.

“În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, intitulat “Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.

De asemenea, în comunicat se arată că detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei.

“Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice”, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt.

Totodată, sunt menţionate şi mulţumirile şefului statului pentru instituţiile statului şi pentru ofiţerii care “timp de mai bine de 5 ani au urmărit cu tenacitate” aducerea în ţară a lui Hayssam. “Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se mai afirmă în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Omul de afaceri Hayssam Omar a fost acuzat de implicare în răpirea în Irak a trei jurnalişti români în aprilie-mai 2005. Pe 13 iunie 2007, el a fost condamnat la pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare şi la o despăgubire de câte 2 milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.

Omar Hayssam părăsise însă România. Autorităţile române au declarat că acesta a fugit din ţară la bordul unei nave care transporta berbecuţi, iar afaceristul a precizat că, de fapt, a plecat din ţară “ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.

Raluca Dan/Mihaela Chiper