2.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 17:23
No menu items!

Oltchim a făcut profit în iulie, pentru prima dată de la intrarea în insolvență

spot_img

Oltchim a făcut profit în iulie, pentru prima dată de la intrarea în insolvență

Combinatul Oltchim a înregistrat, în luna iulie a acestui an, un profit operațional brut de 253.000 de euro, pentru prima dată de la intrarea în insolvență, a anunțat consorțiul de administratori judiciari. Din luna februarie a acestui an, utilizarea capacităților de producție a crescut de la 6% la 21% în august.

”Rezultatele consolidate pentru luna august confirm trendul pozitiv al activității Oltchim, compania reușind să crească cifra de afaceri într-o lună cu activitate redusă pe piețele internaționale”, se arată într-un comunicat al combinatului, remis Bursei de Valori București.

Astfel, cifra de afaceri s-a dublat, de la 5,4 milioane de euro în februarie, la 11,3 milioane de euro în luna august. Cumulat, în primele opt luni, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 70 de milioane de euro.

”Deși cifra de afaceri realizată în luna august este mai mică față de aceeași lună a anului trecut, cu 3,6 milioane de euro, EBITDA (indicator care măsoară profitabilitatea unei companii, n.r.) înregistrat la finalul lunii arată o administrare mai bună a veniturilor și cheltuielilor la Oltchim (-0,7 milioane de euro în august 2013 față de -2 milioane de euro în august 2012)”, se mai arată în comunicatul transmis de consorțiul de administrator judiciari.

Potrivit reprezentanților Oltchim, cifra de afaceri înregistrată în luna august reprezintă o performanță, având în vedere faptul că este o lună de vacanță pe piețele internaționale, cu impact negativ asupra prețurilor de vânzare la export.

Pierderile combinatului s-au redus cu 18 milioane de euro, de la 54 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut, la 36 de milioane de euro în aceeași perioadă a acestui an. În aceeași perioadă, profitabilitatea Oltchim s-a îmbunătățit cu 3 milioane de euro.

Cheltuielile s-au redus cu 92 de milioane de euro în primele opt luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut.

”Pentru reducerea cheltuielilor, în perioada 29 iulie – 6 septembrie 2013, au fost trecuți în șomaj tehnic, prin rotație, 850 de angajați (294 de angajați, prin conversie la întreaga perioadă) de pe Platforma de la Râmnicu Vâlcea. Pentru personalul de la Divizia Petrochimică Bradu, respectiv pentru 230 de salariați, s-a redus săptămâne de lucru de la 5 zile la 4 zile, în aceeați perioadă”, se precizează în comunicat.

Astfel, cheltuielile de personal s-au redus în luna august cu 147.000 de euro față de iulie 2013. Oltchim este în insolvenţă de la finele lunii ianuarie, când instanţa a aprobat cererea companiei privind declanşarea acestei proceduri.

Potrivit administratorilor judiciari, achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru intrarea Oltchim în insolvenţă.

C.C.