9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 21:05
No menu items!

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş ar fi fost ţinta unui “comando” româno-unguresc la Viena

spot_img

Miliardarul ucrainean a fost arestat, în martie, la Viena, în baza unui mandat FBI, şi ar urma să fie extrădat în SUA

firtas_ucraina

Miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, arestat în martie în baza unui mandat FBI la Viena, unde aşteaptă extrădarea în SUA, ar fi fost ţinta unui “comando” româno-unguresc care voia să-l asasineze, relatează cotidianul austriac “Die Presse”, citat de site-ul TheLocal.at în ediţia de duminică.

Potrivit site-ului, asasinii plătiţi s-au instalat într-un apartament de pe Landstrasse, în Viena, cu scopul de a-l asasina pe controversatul miliardar păzit în mod constant de gărzi de corp.

Investigatorii cred că acest complot a fost pus la cale în Ungaria, unde Firtaş a pierdut controlul asupra societăţii sale de comerţ cu gaze naturale Emfesz, în 2009, în opinia sa în urma unui “transfer fraudulos”. De atunci, el încearcă să recupereze 200 de milioane de euro de la fosta echipă de conducere a companiei, un lucru pe care aceasta pare să nu-l aprecieze, relateză jurnaliştii austrieci.

Firtaş a fost inculpat pentru dare de mită şi corupţie în SUA, iar cauţiunea a fost stabilită la suma de 125 de milioane de euro. El susţine că este “victima” conflictului dintre Statele Unite şi Rusia în criza din Ucraina, apreciind că arestarea sa este ilegală şi că americanii au fost dezinformaţi de inamici de-ai săi din Ucraina. Firtaş a plănuit să stea în Viena timp de două zile şi urma să plece cu un avion la Londra, dar cum Austria are un acord de extrădare cu Statele Unite, a fost arestat la domiciliu în capitala austriacă în aşteptarea extrădării.

Departamentul american al Justiţiei îl acuză că pe Firtaş că a mediat dare de mită către oficiali indieni în schimbul obţinerii unor licenţe miniere pentru imperiul său din provincia indiană Andhra Pradesh – Group DF.

Firtaş are totodată relaţii de afaceri puternice cu Rusia, unii considerând că acesta este principalul motiv pentru care a fost arestat pe 12 martie, la aproape un an după ce Departamentul american al Justiţiei a formulat acuzaţii împotriva sa.

Controversatul miliardar, în vârstă de 49 de ani, a făcut avere exploatând instabilitatea şi haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acţionând ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. Acum, el este unul dintre cei mai importanţi actori din Europa Centrală şi de Est în industriile chimică şi energetică, deţinând instalaţii în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveţia, Ungaria, Austria şi Estonia.

Anul trecut Firtaş era unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina şi un aliat al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.