18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 15:50

Oligarhul jocurilor de noroc din Bulgaria, dezvăluiri despre plăți către premier și ministrul de finanțe

Cel mai bogat om de afaceri bulgar Vasil Bojkov, zis Craniul, care domină loteriile private în Bulgaria, Republica Moldova și Georgia, urmărit de procuratura bulgară, a postat pe Facebook extrase de cont care arată retrageri de 67 de milioane de leva (circa 33,5 milioane de euro – n.trad.) din contul său personal de la Bulbank, în perioada 2017-2019. Omul de afaceri susține că banii au ajuns la vârful Guvernului.

Sumele variază de la 50.000, la 600.000, la 1-2 milioane de leva. Printre acestea se numără și sumele pe care el le-a lansat în urmă cu o săptămână – de aproximativ 11,8 milioane de leva. (circa 5,5 milioane de euro), transmite Sega, citată de Rador.

“Extrase din contul meu personal, care dovedesc că s-au scos peste 67 de milioane de leva în numerar (după plata impozitelor). Suma, pe care am predat-o lui Vladislav Ivanov Goranov (ministrul de finanțe – n.trad) și Boiko Metodiev Borisov, prin persoanele menționate de ei, doar în ultimii trei ani”, susține Bojkov. Documentele publicate nu probează și traseul banilor.

Premierul Boiko Borisov a negat categoric cum că ar fi primit bani de la Vasil Bojkov. El s-a jurat că a luat doar un trabuc de la Bojkov. “Este o minciună!”, a declarat el și acum pentru ziarul “Sega”, întrebat cum comentează noile acuzații ale omului de afaceri.

Ministrul bulgar de finanțe, Vladislav Goranov, a făcut apel la Bojkov, în urmă cu câteva zile, să scoată ce are și să se termine. “Cum vă imaginați că am racolat în cabinet unul dintre cei mai bogați bulgari?”, a întrebat el.

În noua sa postare, Bojkov scrie că deja de două săptămâni Procuratura nu face nimic în urma semnalului tras de el. “Telefonul, adresa și locul în care mă aflu le sunt cunoscute, însă nimeni nu m-a căutat încă pentru declarații și dovezi. În pofida dovezilor și recunoașterii publice, procurorul general al Bulgariei, Gheșev, continuă să își demonstreze apartenența și dependența de “junta” conducătoare. Legea se pare că nu e valabilă pentru BMB, VG și Menda, care trebuie să fie date afară din funcțiile ocupate și reținute, pentru a nu împiedica ancheta”, scrie omul de afaceri, din Dubai, după ce procuatura bulgară a formulat împotriva lui 18 acuzații.

Printre acestea, fraude fiscale și corupție, la vârful unui grup criminal organizat care ar fi acționat începând de 2014. De pe urma tratamentului preferențial al companiilor sale din partea unor funcționari corupți, bugetul de stat ar fi fost păgubit numai din taxe neachitate, cu peste 250 de milioane de euro, afirmă procuratura.

La baza acuzațiilor a fost confiscată o parte din colecția sa de artă și artefacte istorice evaluată la 250 de milioane de euro. Colecția aparține însă pe hărtie nu oligarhului ci fundației „Tracia”.

Bojkov afirmă că se încearcă preluarea, de către unii concurenți, cu ajutorul statului, a afacerilor sale după modelul fostei bănci KTB – a patra ca mărime din Bulgaria, al cărui proprietar Țvetan Vasilev este fugitiv de 5 ani în Serbia.

Inițial Bojkov a anunțat că va reveni în țara pentru a răspunde acuzațiilor dar după arestarea soției a refuzat să se întoarcă. Ultima rută a avionului său personal duce spre Dubai. Experții însă afirmă că el se va putea afla într-o altă țară care nu permite extrădarea în Bulgaria. 4 din cei 5 membri ai prezumptivului său grup criminal se află în străinătate.