16.6 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 20:12

Olguţa Vasilescu: Am cerut ASF date despre Pilonul II de pensii. Ne aşteptăm la pensii mai mari de la privat

spot_img

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat că a cerut ASF date despre Pilonul II de pensii, pentru a vedea modul de calcul şi dacă “pensie calculată va fi simililară cu ce oferă statul”, precizând că nu e vorba despre de naţionalizare sau desfiinţare.

~Am cerut ASF-ului date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici despre naţionalizare, nici de desfiinţare dar vrem să ştim şi acolo care a fost formula de calcul şi vrem să face o comparaţie cu cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la Pilonul II de pensie, să vedem dacă pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul”, a declarat duminică Lia Olguţa Vasilescu, la România Tv.

Aceasta a spus că se aşteaptă ca pensiile administrate de privat să fie mai mari.

„Noi am cerut mai multe date de la ASF ca să vedem cum se calculează pensiile. Pentru că în perioada următoare cred că vor ieşi deja primii pensionari care au contribuit la acest pilon şi vrem să vedem care e diferenţa. Din moment ce se cotizează cu aceeaşi sumă la pilonul I şi la pilonul II de pensie, vrem să vedem dacă şi pensia care va fi primită este cel puţin egală. Sigur că fiind administare privată, ne aşteptăm să fie mai mare din partea privaţilor. Sunt nişte date pe care deocamdată nu le am în posesie, nu le are nimeni, abia acum cerem de la ASF formula de calcul şi după aceea vom informa”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a anunţat, după audierea în comisia parlamentară, că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, fiind contrazis ulterior de premierul Mihai Tudose, care a declarat că nu se pune problema de aşa ceva.

T.S.