5.6 C
București
marți, 9 martie 2021 - 12:34

Olanda neagă că s-ar opune aderării României la Schengen

Ambasada Olandei la București a transmis un comunicat privind informațiile apărute recent în presa bulgară, referitoare la amânarea primirii în Schengen a României și Bulgariei.

“În legătură cu recentele articole apărute în presa bulgară şi preluate de presa română, Ambasada Olandei la Bucureşti informează că Guvernul olandez nu a luat încă nicio decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Punctul de vedere al Olandei rămâne neschimbat. Guvernul va aştepta raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte de a stabili, în cooperare strânsă cu alte ţări membre, poziţia cu privire la aderarea la zona Schengen. Este important atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiţiei, măsuri deja convenite între România şi UE. Aşteptatul raport MCV va face lumină asupra progreselor realizate în sensul reformei şi consolidării sistemului de justiţie, precum şi în cel al combaterii corupţiei. Comisia Europeană va face o evaluare pe cele patru condiţionalităţi (benchmarks), incluzând şi procesul de implementare a noilor coduri şi a strategiei naţionale anti-corupţie. Bazându-se pe rezultate, Olanda va lua o decizie înainte de viitorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie a.c.

Ambasada menţionează că reacţia a fost deja publicată pe pagina de internet a misiunii, precum şi pe paginile de Facebook şi de Twitter asociate”, se arată în comunicat.

Decizia politică de acceptare a României și Bulgariei în Spațiul Schengen ar putea fi amânată până după martie 2013, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, citate miercuri de agenția bulgară de presă Novinite.

Potrivit surselor de la Bruxlles, citate de presa bulgară, de data aceasta problema pentru o nouă întârziere este provocată de România, din cauza situației politice complicate din țară. Presa bulgară a mai precizat că extinderea Schengen nu face parte dintre prioritățile președinției irlandeze a Uniunii Eurpene, care a început la 1 ianuarie.

Emanuel Stan