23.9 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 10:36
No menu items!

Oficialii americani se tem de o escaladare a războiului: Rusia ar putea ataca în România și Polonia centrele de aprovizionare pentru Ucraina

spot_img

Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane par mai îngrijorate ca niciodată că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioadă. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, relatează New York Times, potrivit News.ro.

„Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre:  bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei – situate în țări NATO precum Polonia și România – care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară”, scrie NYT într-un articol pe tema ezitărilor pe care le are administrația Biden de a furniza Kievului arme mai puternice.

Această relatare a efortului administraţiei de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversaţii cu mai mult de o duzină de înalţi oficiali americani, în timp ce aceştia se străduiesc să calibreze următorii paşi, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei fără a declanşa un conflict mai larg.

Acestea se întâmplă pe măsură ce ucrainenii fac progrese, iar ruşii, deocamdată, sunt încă în dezordine.

Oficialii americani cred că, până acum, au reuşit să-şi mărească asistenţa militară, de informaţii şi economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă cu vreo mişcare majoră.

Ei spun că, aproape sigur, ar fi reacţionat cu putere dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care îl primeşte acum, cum ar fi informaţii care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruşi şi să ţintească depozite de arme, tancuri şi sisteme ruseşti de apărare aeriană, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie.

În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă şi refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adânc în Rusia, a limitat conflictul.

Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară.

”Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situaţia va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a spus Putin vineri, după ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.

                                                                                                                  Adina Silav